Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Parlamentul Republicii Moldova Denunță Acordurile Energetice cu CSI

spot_img

Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru denunțarea a trei acorduri ce vizau cooperarea țării cu statele Comunității Statelor Independente (CSI) în domeniul electroenergetic. Această decizie reprezintă o continuare logică a evoluțiilor recente, iar motivul principal pentru denunțarea acestor acorduri este trecerea Republicii Moldova în sistemul continental european de energie electrică, care a avut loc la 16 martie 2022.

Cele trei acorduri denunțate astăzi sunt următoarele:

  1. Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, încheiat la Minsk, la 14 februarie 1992.
  2. Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI, semnat la Moscova, la 25 noiembrie 1998.
  3. Acordul cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre CSI, semnat la Moscova, la 25 ianuarie 2000.

Decizia de denunțare a acestor acorduri vine în contextul în care Republica Moldova, începând cu data de 16 martie 2022, nu mai face parte din fostul sistem electroenergetic sovietic, ci a devenit parte a sistemului continental european ENTSO-E (Organizația Europeană a Operatorilor de Rețele de Transport pentru Energie Electrică).

Acordurile în discuție au pierdut relevanța din punct de vedere tehnic și politic. După sincronizarea cu sistemul continental european, securitatea energetică și alimentarea consumatorilor din Republica Moldova cu energie electrică au cunoscut îmbunătățiri semnificative. Linia de interconexiune cu România Isaccea-Vulcanești, care până atunci era subutilizată, a devenit esențială pentru menținerea stabilității sistemului electroenergetic moldovean în momentele critice.

Un moment semnificativ a fost decuplarea planificată a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova de la fostul sistem sovietic pe data de 24 februarie 2022, în urma căreia Ucraina a refuzat să se reconecteze la sistemul electroenergetic Belarus-Rusia din cauza agresiunii militare a Rusiei. Această situație a condus la sincronizarea sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu sistemul electroenergetic continental european ENTSO-E printr-o decizie politică de urgență luată la Bruxelles.

Această schimbare a adus Republica Moldova într-o situație mult mai sigură din punct de vedere energetic, îmbunătățind semnificativ securitatea furnizării de energie electrică pentru cetățeni. Cu toate acestea, acum nu mai există schimburi de energie cu fostul sistem sovietic, devenind tehnic imposibil.

Decizia de denunțare a acordurilor energetice cu CSI reflectă noile realități ale securității energetice în Republica Moldova și consolidarea integrării sale în sistemul continental european.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE