Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Parlamentul simplifică procedurile aferente dezvoltării unui proiect în domeniul energiei regenerabile

spot_img

Parlamentul a votat astăzi în lectura a doua PROIECTUL de lege care prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniul energiei din surse regenerabile.

Documentul reglementează aspecte ce țin de introducerea obligației Guvernului de stabilire a țintei naționale sectoriale pentru 2030. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30 % din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6 %.

Una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă. Totodată, va fi introdus dreptul Guvernului de aplicare a „transferurilor statice” de energie din surse regenerabile cu alte state membre ale Comunității Energetice ori state membre UE.

Urmează a fi simplificate și procedurile administrative aferente dezvoltării unui proiect în domeniul energiei regenerabile. Inițiativa legislativă mai prevede că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.

Alte modificări propuse se referă la promovarea energiei regenerabile în sectoarele încălzire și răcire și transporturi, precum și la stabilirea dreptului producătorilor eligibili de a primi plăți (compensații) pentru limitarea cantităților de energie electrică din surse regenerabile, injectate în rețelele electrice. De asemenea, documentul conține prevederi referitoare la organizarea licitațiilor și conținutul documentației de licitație, precum și la drepturile și obligațiile specifice ale producătorilor eligibili.

Inițiativa legislativă mai prevede modificări în ce privește garanțiile de origine care certifică că energia este produsă într-o anumită localitate din Republica Moldova, valorificând resursele existente în țară.

Proiectul de modificare a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile a fost elaborat de Ministerul Energiei cu suportul Secretariatului Comunității Energetice, consilierului de nivel înalt în domeniul Energiei din cadrul Misiunii Uniunii Europene pentru Republica Moldova și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE