Un articol publicat de POLITICO scoate la iveală refuzul liderilor separatiști din Transnistria de a accepta alternative la gazul rusesc, chiar și în fața unei crize energetice iminente în timpul iernii.
Documentele obținute de publicație arată că regiunea a respins oferte din partea autorităților moldovene de a sprijini achiziția de gaze de pe piața europeană, în ciuda lipsei totale de gaze și a riscurilor crescute pentru populația locală.
Potrivit scrisorii semnate de directorul Tiraspoltransgaz, Igor Lisacenko, compania Moldovagaz din Moldova a oferit sprijin pentru „achiziționarea de gaz de pe platformele europene” pentru a acoperi necesarul local. Cu toate acestea, răspunsul liderilor transnistreni arată că trecerea la gazul non-rusesc „ar însemna de fapt trecerea de la livrările stabile de la Gazprom la achiziții pe baze speculative, la prețuri mult mai mari și instabile”.
În prezent, Transnistria nu primește gaz nici din Rusia, nici din Moldova. Oficialii moldoveni susțin că liderii din regiune au refuzat, de asemenea, oferte de ajutor umanitar, inclusiv generatoare.
Nici compania Tiraspoltransgaz, nici guvernul nerecunoscut din Transnistria nu au răspuns solicitărilor de comentarii pe această temă.
„Este extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, în care școlile și grădinițele sunt închise, iar oamenii îngheață în propriile case, autoritățile din Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei,” a declarat pentru POLITICO, Aura Sabadus, cercetător senior non-rezident la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) din Washington.
„În loc să colaboreze cu autoritățile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluție de protejare a populației în această perioadă dificilă, ei preferă să aștepte ajutorul Rusiei, care poate sau nu să vină,” a adăugat aceasta. „Companiile moldovenești au demonstrat clar că există soluții pentru rezolvarea problemei, costurile estimate pentru aducerea gazului fiind între 20 și 45 de milioane de euro pentru acest sezon rece.”