Monday, December 4, 2023
-3.4 C
Chișinău
spot_img

Premierul Portugaliei, anchetat pentru presupuse fapte de corupție legate de litiu și hidrogen, a demisionat

SURSĂeuractiv
spot_img

Premierul socialist portughez Antonio Costa a demisionat marți (7 noiembrie) după ce s-a anunțat că este anchetat pentru corupție în legătură cu concesiuni în domeniul minier și energetic, în urma unor percheziții la reședința sa oficială și la două ministere, precum și a mai multor rețineri de profil.

Ancheta împotriva lui Costa, care este prim-ministru din noiembrie 2015, a fost anunțată mai întâi de presă și apoi confirmată de biroul procurorului general.

În cursul investigațiilor, a reieșit, de altfel, că suspecții cunoșteau numele și autoritatea premierului și intervenția acestuia pentru deblocarea procedurilor. Aceste referiri vor fi analizate în mod independent în cadrul unei anchete deschise la Curtea Supremă de Justiție, întrucât acesta este forul competent“, se arată în comunicatul procurorului general.

Costa a precizat că președintele Marcelo Rebelo de Sousa i-a acceptat demisia.

Vreau să spun, ochi în ochi, poporului portughez că nu sunt vinovat de nicio abatere sau chiar de niciun act reprobabil. Ca întotdeauna, am încredere deplină în justiție și în modul în care funcționează. Justiția pe care am servit-o de-a lungul întregii mele vieți și a cărei independență am apărat-o întotdeauna“, a declarat Costa într-o adresă către presă.

Cu toate acestea, înțeleg că demnitatea rolului de prim-ministru nu este compatibilă cu nicio suspiciune privind integritatea sau buna sa conduită și cu atât mai puțin cu suspiciunea că ar fi comis vreun act criminal. Prin urmare, în aceste circumstanțe, mi-am înaintat, evident, demisia președintelui republicii“.

Costa a fost considerat unul dintre favoriții pentru a-l înlocui pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European după alegerile europene din iunie anul viitor. De obicei, această poziție este acordată unui prim-ministru în exercițiu din unul dintre cele 27 de state membre.

Demisia lui Costa ar putea arunca Portugalia în incertitudine politică: Președintele Rebelo de Sousa trebuie să decidă dacă le va permite socialiștilor lui Costa să formeze un nou cabinet sau dacă va convoca alegeri anticipate. Se așteaptă ca acesta să comunice decizia sa după ce va discuta cu toate partidele politice în această săptămână.

Chiar dacă socialiștii dețin în prezent o majoritate confortabilă, sondajele recente plasează partidul de opoziție PSD (PPE) la doar trei puncte sub socialiști, cu 28,9%. Urmează îndeaproape formațiunea de extremă-dreapta Chega!”, cu 13,7%.

Poliția a efectuat marți aproximativ 40 de percheziții, inclusiv la reședința oficială a premierului, Palatul São Bento, și la ministerele Infrastructurii și Mediului și Acțiunii Climatice.

Pe lângă arestarea anterioară a șefului de cabinet al lui Costa, miniștrii pentru mediu, Duarte Cordeiro, și pentru infrastructură, João Galamba, precum și fostul ministru al mediului, João Pedro Matos Fernandes, vor fi tratați ca persoane de interes în cadrul investigațiilor.

Ancheta de corupție vizează concesiunile de explorare a litiului în minele Montalegre și Boticas, precum și concesiunea pentru un proiect privind o uzină de producere a energiei verzi pe bază de hidrogen în Sines.

Uzina de hidrogen este considerată un proiect de interes european comun, care beneficiază de fonduri UE.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE