Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Program de Granturi Mici pentru mass-media: „Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și Justiție verde

spot_imgspot_img

A.O. EcoContact lansează Programul de Granturi Mici (PGM) „Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și Justiție verde” în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” cu susținerea financiară a Suediei.

Scopul PGM mass media vizează susținerea investigațiilor jurnalistice care să atragă atenția asupra problemelor de mediu în regiune, la aspecte privind elucidarea, investigarea și examinarea cazurilor de încălcare a legislației de mediu,  să contribuie la implicarea comunităților locale în monitorizarea și rezolvarea acestora în zonele țintă ale proiectului – mun. Bălți, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni, Cahul. Totodată apelul este deschis și pentru regiunea transnistreană, cu condiția că Aplicantul urmează a fi înregistrat în Republica Moldova.

Materialul jurnalistic de investigație poate lua diferite forme/formate, însă ar trebui să se alinieze cu publicul și cu platforma pe care va fi publicat/diseminat. Indiferent de format, obiectivul principal este să fie comunicat în mod eficient investigațiile, să fie implicat publicul și să fie obținut un impact semnificativ prin investigația jurnalistică realizată.

Criteriile de eligibilitate

Aplicanții trebuie să fie furnizori naționali, regionali și locali de servicii media audiovizuale liniare și neliniare, cu gestiune publică sau privată, furnizori comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, instituții de presă scrisă locală, regională sau națională, producători independenți (cu condiția că asigură canale de difuzare relevante), portaluri online, cu statut de persoană juridică înregistrată în Republica Moldova, conform legislației în vigoare, cu un sistem contabil bine organizat și funcțional.

Aplicantul poate  să depună o singură propunere de proiect.

Nu sunt eligibile! Instituțiile media înregistrate în afara Republicii Moldova, persoanele individuale, organizațiile/instituțiile guvernamentale, autoritățile publice, partidele politice, organizațiile religioase și sindicatele

Finanțarea proiectului

În cadrul acestui PGM pentru mass-media se propune a fi selectate cel puțin 4 propuneri de granturi mici cu limita bugetului până la 190 000 MDL,  pentru reflectarea subiectelor de mediu. Una dintre condițiile principale de participare este cofinanțarea, în valoare de minimum 10%.  

Perioada de implementare a proiectelor din cadrul PGM este de maximum 6 luni, începând cu luna octombrie 2023. Iar contractul de grant va fi semnat între A.O. EcoContact și beneficiarul PGM selectat.

Completarea dosarelor

Pentru participarea la concurs vor fi admise doar dosarele complete și doar în format electronic. Formularele trebuie să fie completate în limba română. Dosarul va conține doar formularele tip conform anexelor la PGM.

Formularul de aplicare la finanțare (Anexa A) și bugetul (Anexa B) trebuie să fie semnate de administratorul organizației sau persoana împuternicită.  

Toate documentele trebuie să fie prezentate în format PDF.

Dosarul propunerii de proiect trebuie să conțină următoarele acte și Anexe:

 • Anexa A Formular de aplicare _SRL_Exemplu
 • Anexa B_Buget_SRL_ Exemplu
 • 1_CV_echipa_SRL_ Exemplu
 • 2_Extras_SRL_ Exemplu
 • 3_Statut_SRL_ Exemplu
 • Situația financiară pentru ultimii 2 ani
 • Opțional: 4_Raport de audit organizațional
 • Portofoliu_SRL_ Exemplu
 • Licența de difuzare

Vă rugăm să respectați denumirile fișierelor conform modelului de mai sus.

 CV-urile echipei de proiect (jurnalist, contabil, asistent/ sau personal tehnic) trebuie prezentate într-un singur document PDF.

Depunerea dosarului

Termenul-limită de depunere a dosarului cu propunerea de proiect la PGM este 25 septembrie 2023.

Depunerea dosarului poate avea loc prin:

 1. expediere electronică a dosarului la adresa grant@ecocontact.md. În subiectul mesajului trebuie să fie indicat cuvântul „GRANT PGM pentru Mass-Media” și denumirea instituției. Exemplu: GRANT PGM pentru Mass-Media, SRL Exemplu;
 2. confirmarea recepționării dosarului va veni de pe adresa grant@ecocontact.md;
 3. în cazul expedierii multiple a dosarului din numele aceleiași organizații, se va considera doar primul e-mail expediat. Toate documentele transmise ulterior nu vor fi examinate;
 4. nu vor fi acordate confirmări telefonice de recepționare a dosarelor.

Întrebările și informațiile privind procesul depunerii propunerilor de proiecte sunt acceptate până pe data de 22 septembrie2023, inclusiv. Toate întrebările le puteți adresa la zilele de informare dedicate PGM mass media și pe adresa de email: grant@ecocontact.md cu subiectul APEL PGM MASS MEDIA 2023 până pe data 22 septembrie 2023.

 Ghidul de implementare a programului de granturi mici pentru mass-media ”Jurnalism comunitar pentru și justiție verde poate fi accesat aici: https://cms.ecocontact.md/uploads/ecocontact/originals/332fb8ce-3abc-4649-8221-c150fd315c8e.pdf

Fișierele pentru aplicare, Anexele A și B pot fi descărcate de aici: https://www.ecocontact.md/ro/post/lansarea-programului-de-granturi-mici-pentru-mass-media-jurnalism-comunitar-pentru-un-mediu-sanatos-si-justitie-verde/

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE