Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Proiectul de Eficiență Energetică în Republica Moldova Prinde Contur: Măsuri Aprobate pentru Reabilitarea Clădirilor Medicale

spot_img

Măsurile de eficiență energetică pentru clădirile instituțiilor medicale din Republica Moldova, care sunt programate să fie reabilitate termic în cadrul Proiectului Eficiența Energetică, au primit aprobarea conducerii acestor instituții și ulterior au fost acceptate de către Comitetul de Coordonare al Proiectului în cadrul ședinței de astăzi.

De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe, Comitetul de Coordonare al Proiectului, format din reprezentanți ai Uniunii Europene în Republica Moldova, Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), împreună cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova, a discutat Manualul de Proceduri al Proiectului, Studiul de Fezabilitate al Proiectului, Termenii de Referință pentru Platforma online de gestionare a propunerilor de proiect și Conceptul detaliat privind dezvoltarea sistemului național de informații privind performanța energetică a clădirilor, toate acestea fiind elaborate în prima etapă a Proiectului.

Pentru prima etapă a Proiectului, au fost efectuate rapoarte de audit energetic pentru 16 clădiri din cadrul a 10 spitale de interes și utilitate publică, printre care se numără Institutul de Cardiologie, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Bălți și Institutul Oncologic din Moldova.

Principalele măsuri de eficiență energetică identificate în urma elaborării rapoartelor de audit energetic includ izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare, renovarea acoperișurilor, izolarea termică a tavanelor subsolului, renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii și multe altele.

Pe lângă aceste măsuri, Proiectul vizează și alte îmbunătățiri ale stării tehnice a clădirilor, precum lucrări de reparație interioară, consolidarea clădirilor, înlocuirea sistemelor interioare de distribuție a apei și a sistemelor de canalizare, instalarea sistemelor de alarmă anti-incendiar și amenajarea exterioară.

Următoarea etapă în cadrul Proiectului constă în lansarea licitațiilor pentru contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnice de execuție a lucrărilor.

Proiectul este implementat de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Energiei prin UCIPE – MEPIU și Agenția pentru Eficiență Energetică, cu sprijinul Uniunii Europene, Băncii Europene de Investiții (BEI) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE