Astăzi, CEER (Consiliul European al Reglementatorilor de Energie) publică RAPORTUL privind Sursele de Energie Regenerabilă (SER) nesuportate. Acest raport explorează viitorul instalărilor de SER pe măsură ce acestea ajung la finalul perioadei lor de sprijin între anii 2022 și 2030.

Țările membre (TM) au promovat dezvoltarea generării de energie din Surse de Energie Regenerabilă (SER) timp de peste un deceniu sau chiar mai mult, prin scheme dedicate de sprijin. Cu durate variabile de sprijin, TM sunt tot mai des confruntate cu un număr tot mai mare de instalări de SER care ajung la finalul perioadei lor de sprijin (EOS), care, în multe cazuri, va diferi de finalul lor tehnic de viață. Dintr-o perspectivă socio-economică, poate fi indicat să se implementeze un cadru îmbunătățit care să permită instalărilor de SER să continue să producă și să vândă energia lor electrică din SER și după perioada de sprijin, în loc să fie modernizate sau demontate.

În plus față de sistemele de sprijin, vor apărea noi modele de afaceri, jucători de pe piață și/sau produse de pe piață pentru a se adapta atât la instalările EOS noi, cât și la cele existente, în timp ce acestea își caută câștigurile adecvate de pe piață. Pentru a reflecta aceste evoluții, adaptările cadrului legal național care guvernează aranjamentele de conectare și dispecerizare ar putea deveni relevante în anumite TM.
Acest document urmărește trei obiective principale: (1) Evaluarea magnitudinii instalărilor de SER, care vor funcționa fără sprijin, în special după ce perioada lor de sprijin a expirat, în anii următori. (2) Identificarea provocărilor reglementare viitoare și, dacă este necesar, a modificărilor cadrului legal și (3) prezentarea strategiilor alternative de afaceri pentru instalările de SER care funcționează fără sprijin.

În acest context, CEER a adunat informații printr-un chestionar trimis tuturor ANRE-urilor în toamna anului 2023. În comparație cu ultimul raport, patru țări (Danemarca, Letonia, Norvegia și Slovenia) nu au răspuns de data aceasta. Cu toate acestea, alte șapte țări care nu au răspuns anterior au furnizat răspunsuri de data aceasta (Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Croația, Irlanda și Țările de Jos). Pe baza răspunsurilor furnizate, pot fi aduse în prim-plan următoarele mesaje:
- Pentru moment, doar o mică parte din instalările de SER nu beneficiază de sprijin. Cu toate acestea, aproximativ 33% din capacitatea instalată susținută în prezent va ajunge la EOS până în 2030;
- Cadrul legal care guvernează instalările de SER nu a fost până acum adaptat. Acest lucru se datorează fie faptului că cadrul nu face distincție între SER susținut și nesusținut, fie pentru că perioada de sprijin este încă în desfășurare și adaptarea va fi necesară doar în viitor; și
- Strategiile urmate de instalările de SER nesuportate sunt diverse. Cea mai probabilă abordare este – cel puțin în cazul instalărilor mai mari – de a se baza pe piață ca sursă de venit. Cele mai mici, în principal PV (fotovoltaice), sunt de așteptat să se concentreze pe autoconsum. Cu toate acestea, dezafectarea instalației pare, de asemenea, o opțiune serioasă pentru operatori. Anii următori, odată cu creșterea capacității care ajunge la EOS, vor arăta dacă și cum TM își adaptează schemele legale pentru a face dezafectarea mai puțin atractivă.