spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

RAPORT IEA: Actualizarea pieței energiei regenerabile – iunie 2023

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Adousurile globale de capacitate a energiei regenerabile se vor înălța la 107 gigawați (GW), cea mai mare creștere absolută înregistrată vreodată, ajungând la peste 440 GW în 2023. Aceasta este echivalentul întregii capacități instalate de energie din Germania și Spania combinate. Această creștere fără precedent este determinată de extinderea suportului politic, creșterea preocupărilor legate de securitatea energetică și îmbunătățirea competitivității în comparație cu alternativele bazate pe combustibili fosili. Acești factori depășesc creșterea ratelor dobânzilor, costurile mai mari ale investițiilor și persistentele provocări ale lanțului de aprovizionare.

Capacitatea de energie solară fotovoltaică (PV), inclusiv sistemele mari de utilitate publică și sistemele distribuite mici, reprezintă două treimi din adousurile estimate pentru capacitatea globală de energie regenerabilă în acest an. În răspuns la prețurile mai ridicate ale energiei cauzate de criza energetică globală, factorii de decizie din multe țări, în special în Europa, au căutat activ alternative la combustibilii fosili importați care pot îmbunătăți securitatea energetică. Această schimbare de accent a creat un mediu favorabil pentru PV-ul solar, în special pentru sistemele rezidențiale și comerciale care pot fi instalate rapid pentru a satisface cererea crescândă de energie regenerabilă. Aceste aplicații mai mici distribuite de PV sunt pe drumul cel bun pentru a reprezenta jumătate din implementarea globală a PV-ului solar în acest an – mai mult decât implementarea totală a eolianului pe uscat în aceeași perioadă.

După doi ani consecutivi de scădere, adousurile de capacitate a eolianului pe uscat sunt în curs să crească cu 70% în 2023, ajungând la 107 GW, o cantitate record absolută. Acest lucru se datorează în principal punerii în funcțiune a proiectelor amânate în China ca urmare a restricțiilor din anul trecut legate de Covid-19. Se așteaptă, de asemenea, o expansiune mai rapidă în Europa și Statele Unite ca urmare a provocărilor legate de lanțul de aprovizionare, care au determinat amânarea punerii în funcțiune a proiectelor din 2022 până în 2023. Pe de altă parte, nu se așteaptă ca creșterea eolianului offshore să se ridice la nivelul expansiunii record pe care a înregistrat-o acum doi ani, datorită volumului redus de proiecte aflate în construcție în afara Chinei.

RENERGY
Net renewable electricity capacity additions by technology, 2017-2024. IEA, Net renewable electricity capacity additions by technology, 2017-2024, IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/net-renewable-electricity-capacity-additions-by-technology-2017-2024, IEA. Licence: CC BY 4.0

În anul 2024, se preconizează că adițiile de energie solară fotovoltaică (PV) vor continua să crească, în timp ce sectorul eolian se va confrunta cu provocări. Prețurile modulelor în scădere, adoptarea mai extinsă a sistemelor distribuite de energie solară PV și sprijinul politic pentru dezvoltarea la scară mare conduc la o creștere semnificativă a adițiilor anuale de energie solară în toate piețele majore – inclusiv China, Uniunea Europeană, Statele Unite și India. În schimb, adițiile de energie eoliană pe uscat în 2024 sunt prognozate să scadă cu aproximativ 5% față de nivelurile din 2023 în absența unei implementări rapide a politicilor. Adițiile de energie eoliană din China vor continua să crească în 2024, dar această creștere va fi mai mult decât compensată de subabonarea la licitații și întârzierile în obținerea autorizațiilor în Europa. Situația în Europa se așteaptă să se îmbunătățească odată cu implementarea noii legislații. În ansamblu, capacitatea totală a energiei regenerabile la nivel mondial se estimează că va depăși 4 500 GW la sfârșitul anului 2024, ceea ce reprezintă capacitatea totală de energie a Chinei și Statelor Unite combinate.

Într-un scenariu accelerat, adițiile globale de capacitate a energiei regenerabile ar putea atinge 550 GW în 2024, aproape cu 20% mai mult decât prognoza principală. Acest lucru se datorează în principal unei implementări mai rapide a instalațiilor de energie solară PV rezidențiale și comerciale, bazată pe presupunerea unei aplicări mai rapide a politicilor și stimulentelor recente. Perspectivele pentru proiectele eoliene pe uscat și proiectele mari de energie solară PV depind în mare măsură de ritmul obținerii autorizațiilor, progresului în construcție și conectarea la rețea a proiectelor aflate în dezvoltare.

Criza generată de invazia Rusiei în Ucraina a accelerat implementarea energiei regenerabile în Uniunea Europeană, determinând blocul să-și reducă în mod urgent dependența de importurile de gaze naturale din Rusia. Acțiunile politice din multe țări europene au condus la o revizuire în creștere a prognozelor pentru adițiile de capacitate a energiei regenerabile în UE în 2023 și 2024, cu o creștere de 40% față de estimările anterioare declanșate de război. Creșterea rapidă a energiei solare PV distribuite constituie principala cauză a acestei perspective mai pozitive, reprezentând aproximativ trei sferturi din revizuirile prognozei pentru UE. Acest lucru se datorează prețurilor ridicate ale energiei electrice, care fac energia solară PV mai atractivă din punct de vedere financiar, și sprijinului politic crescând în piețele cheie ale UE, în special în Germania, Italia și Țările de Jos.

RENERGY
European Union capacity additions in 2023-2024. IEA, European Union capacity additions in 2023-2024, IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/european-union-capacity-additions-in-2023-2024, IEA. Licence: CC BY 4.0

Țările europene au introdus mai multe schimbări de politici și reglementări pentru a facilita obținerea autorizațiilor în ultimele 18 luni decât în întreg deceniul precedent. În timp ce obținerea autorizațiilor a devenit un punct central al politicii europene pentru accelerarea implementării energiei eoliene și solare de mare capacitate, iar beneficiile timpurii încep să fie vizibile, se preconizează că schimbările de politici propuse vor avea un impact limitat asupra adousurilor de energiei regenerabile în 2023 și 2024, comparativ cu alte factori de dezvoltare, cum ar fi instalările de sisteme de energie solară PV rezidențiale și comerciale de mică scară.

Consumatorii de electricitate din UE se așteaptă să economisească aproximativ 100 miliarde de euro în perioada 2021-2023 datorită noilor adousuri de energie solară PV și eoliană. Accelerarea implementării energiei regenerabile în Europa începând cu 2021 a atenuat impactul economic al crizei energetice. Energia eoliană și solară PV cu costuri reduse au toate premisele să înlocuiască aproximativ 230 de terawatți-oră (TWh) din generarea costisitoare de energie din combustibili fosili în perioada 2021-2023, contribuind la reducerea prețurilor de electricitate en-gros în toate piețele europene. Fără aceste adousuri de capacitate, prețul mediu en-gros al electricității în UE în 2022 ar fi fost cu 8% mai mare, afectând consumatorii, afacerile și bugetele guvernamentale.

Energia regenerabilă ar putea ajuta Europa să înlocuiască mai mult gazul natural utilizat pentru încălzirea clădirilor în iarna următoare. Anul trecut a fost a doua cea mai caldă iarnă din istorie în Europa, ceea ce a contribuit la utilizarea mai redusă a gazului pentru încălzirea clădirilor în UE. Creșterea proiectată a energiei regenerabile, cum ar fi electricitatea curată, cazanele cu bioenergie, pompele de căldură și tehnologiile solare termice și geotermale, ar putea înlocui aproape 8 miliarde de metri cubi de consum anual de gaz din clădiri în UE în 2023 și peste 17 miliarde de metri cubi în 2024. Aceasta ar reprezenta o contribuție semnificativă pentru acoperirea cererii tot mai mari de gaz, în cazul în care iernile mai aspre și verile mai călduroase vor avea loc în perioada 2023-2024.

Contribuția Chinei la adousurile globale de capacitate a energiei regenerabile se așteaptă să crească în 2023 și 2024, consolidându-și poziția ca lider absolut în implementarea globală. În 2022, China a reprezentat aproape jumătate din toată capacitatea nouă de energie regenerabilă la nivel mondial. Până în 2024, cota țării în acest domeniu se va extinde la un record de 55% din capacitatea globală anuală de energie regenerabilă. Până în 2024, China va dezvolta aproape 70% din toate proiectele noi de energie eoliană offshore la nivel global, precum și peste 60% din proiectele de energie eoliană pe uscat și 50% din proiectele de energie solară PV.

RENERGY
Net Solar PV electricity capacity additions by country or region, 2022-2024. IEA, Net Solar PV electricity capacity additions by country or region, 2022-2024, IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/net-solar-pv-electricity-capacity-additions-by-country-or-region-2022-2024, IEA. Licence: CC BY 4.0
RENERGY
Net onshore wind electricity capacity additions by country or region, 2022-2024. IEA, Net onshore wind electricity capacity additions by country or region, 2022-2024, IEA, Paris https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/net-onshore-wind-electricity-capacity-additions-by-country-or-region-2022-2024, IEA. Licence: CC BY 4.0

Citește AICI Comunicatul de Presă

Descarcă Raportul AICI

RECENTE

Guvernul va adopta Regulamentul pentru proiecte comune de energie regenerabilă cu UE şi ţări terţe

Guvernul va aproba marți, 29 aprilie 2025, Proiectul de Hotărâre care instituie un regulament...

Simtel a publicat Raportul Anual 2024: venituri +20 % și profit net +36 %

Simtel Team, companie românească specializată în soluții de energie regenerabilă și servicii de inginerie,...

Moldova depășește pragul de 646 MW de capacitate instalată în energie regenerabilă 

Cele mai recente date publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) indică o...

SIMILARE

Summit IEA la Londra: Viitorul securității energetice

Summitul internațional „Viitorul securității energetice” se desfășoară la Lancaster House, Londra, în zilele de 24...

Transelectrica, TAQA, Meridiam și E-INFRA anunță finalizarea studiului de fezabilitate pentru interconectorul HVDC Marea Neagră–Ungaria

Transelectrica, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam si E-INFRA anunta finalizarea cu...

Vrei să câștigi 250.000 de euro? Enel lansează competiția globală pentru designul turbinelor eoliene ale viitorului

Enel, lider mondial în sectorul energetic, a lansat competiția globală "WinDesign" prin intermediul platformei...

173,5 milioane USD de la BERD pentru tranziția energetică a Azerbaidjanului

Azerbaidjanul a contractat recent un împrumut de 173,5 milioane de dolari de la Banca...

Signal Iduna Park devine cel mai mare stadion cu acoperiș fotovoltaic din Germania

Borussia Dortmund și RWE au încheiat un parteneriat pe șase ani pentru a transforma...

Piața panourilor fotovoltaice se redresează

Piața chineză a panourilor fotovoltaice dă semne de redresare, ceea ce anticipează o creștere...

Baku Energy Forum 2025: Petrol, gaze și tranziția către energie verde

În perioada 3-5 iunie 2025, capitala Azerbaidjanului, Baku, va găzdui cea de-a 30-a ediție...

Astana investește 190 de milioane de dolari într-un proiect Smart-City

Astana, capitala Kazahstanului, a semnat un acord de 190 de milioane de dolari pe...

Petrecerea s-a terminat! Prețurile panourilor fotovoltaice încep să crească

În ultimii ani, industria energiei solare a experimentat o reducere destul de puternică a...