spot_imgspot_img

Record: Prețul energiei electrice spot vândute în România sparge pragul de 1.000 de euro/MWh pentru prima dată în istorie, mâine seară

spot_imgspot_img

Preluare: E-NERGIA.RO

Avem din nou parte de un record de preț orar în piața spot. Prețul energiei livrate mâine seară a sărit pragul de 5.000 de lei /MWh – adică peste 1.000 de euro, potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie de la București.

Energia electrică cu livrare mâine, 3 septembrie,  în intervalele orare 20 și 21 ale zilei, deci atunci când nu există energie din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat azi în piața pentru ziua următoare (PZU), la prețuri de peste 1.000 de euroâ/MWh, respectiv 5.084 și 5.001 lei/MWh.

Din datele noastre, este cel mai mare preț orar înregistrat vreodată în PZU, depășind atât nivelurile din luna iulie, cât și pe cele de la finalul lui august 2022, atunci când România era în criză energetică oficial.

RENERGY

În acest an, cel mai mare preț orar a fost înregistrat în data de 18 iulie, în intervalele orare 20 și 21 ale zilei – a fost o perioadă cu temperaturi foarte mari, și s-a ajuns la 4.551 de lei/MWh.

În plus, după cum se poate observa și din graficele OPCOM, s-au făcut tranzacții însemnate din punct de vedere valoric, de peste 2.200 MWh în fiecare dintre cele două intervale orare.

RENERGY

La acele ore mâine, prin mecaismul de cuplare a piețelor spot, România va importa masiv energie electrică din (sau prin) Bulgaria, în cele două ore, la puteri de peste 1.570 MW orari, iar o parte din energie (până la 600 MW orari) va ajunge în rețeaua ungară.  Asta deși, în ambele intervale orare despre care vorbim, prețul din Ungaria este ceva mai mic decât cel di România: 999, respectiv 974 euro la ei, și 1.021, respectiv 1.004 euro/MWh.

În ceea ce privește prețul mediu al PZU, în România el este, pentru ziua de livrare 3 septembrie, 247 de euro/MWh, mai mare decât cel în celelalte două piețe din mecanismul de cuplare cu care avem conexiune fizică, respectiv 208 euro în Bulgaria și 241 de euro în Ungaria.

RECENTE

Simtel Team își extinde prezența la nivel internațional prin deschiderea unei filiale în Germania

Simtel (BVB: SMTL), grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei...

ANRE avizează regulile pentru piețele de energie PZU și PPZ

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat procedurile necesare pentru implementarea Pieței...

Ministerul Ucrainean al Energiei dezminte informațiile false despre extinderea capacităților nucleare

Ministerul Energiei din Ucraina a emis o dezmințire în urma afirmațiilor făcute de deputatul...

Premier Energy Distribution angajează expert ESG

Premier Energy Distribution, lider în furnizarea serviciilor de energie electrică în Republica Moldova, își...

SIMILARE

Transelectrica implementează un sistem de contorizare și management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice a finalizat investiția privind implementarea unui sistem...

Liderii industriei fotovoltice transformă Bucureștiul într-un hub al energiei regenerabile la Solar Energy Bucharest Summit 

Bucureștiul va deveni, pentru al patrulea an consecutiv, gazda celui mai important eveniment dedicat...

România și Moldova au solicitat Comisiei Europene să nu se mai plătească taxele CO2 pentru energia livrată peste Prut

Preluare Mihai Nicuţ, www.e-nergia.ro România și Republica Moldova au cerut Comisiei Europene derogarea temporară de...