Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din regiunea Caspică, a fost unul dintre subiectele centrale abordate în cadrul celei de-a zecea Reuniuni ministeriale anuale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, găzduită în capitala Azerbaidjanului, Baku.
Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evidențiat măsurile luate de autoritățile de la Chișinău pentru a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova, în lumina conflictului din Ucraina. Totodată, ministrul a subliniat oportunitățile de investiții și de afaceri generate de reformele în desfășurare.
“Conflictul din Ucraina a reconfigurat peisajul geopolitic energetic al regiunii și a pus în evidență alternativele de transport pentru gazele naturale. Solidaritatea excepțională dintre statele membre UE și partenerii regionali a facilitat acest proces. Republica Moldova își consolidează tot mai mult independența energetică, fiind parte a acestei noi rute și demonstrând fiabilitatea ei tehnică și economică. Obiectivul nostru este să sporim competitivitatea acestei rute”, a menționat ministrul Victor Parlicov.
De asemenea, ministrul Parlicov a discutat despre reformele în domeniul energetic din Republica Moldova, inclusiv liberalizarea pieței de gaze, măsurile de eficiență energetică și promovarea investițiilor în energie verde.
“Reformarea sistemului energetic și alinierea acestuia la standardele europene aduc o mai mare stabilitate și predictibilitate în mediul de afaceri din Moldova, esențiale pentru încrederea investitorilor. Obiectivul nostru continuă să fie diversificarea surselor de energie, inclusiv promovarea energiei regenerabile”, a subliniat Victor Parlicov.
La reuniunea din Baku s-au discutat și progresele în utilizarea Coridorului Sudic de Gaze pentru a asigura securitatea energetică a țărilor participante, precum și creșterea capacității acestuia. Un alt aspect important a fost construcția cablului submarin pentru transportul energiei electrice regenerabile, proiect la care sunt implicate Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, iar Republica Moldova manifestă un interes sporit pentru dezvoltarea acestui proiect.
La eveniment au participat oficiali din peste 15 state, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, companiilor petroliere și investitorilor în energie regenerabilă.