Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Regulamentul referitor la repartizarea consumului de energie termică între locatarii blocurilor de locuit

spot_img

Guvernul a luat o decizie importantă prin adoptarea unor modificări semnificative la Regulamentul referitor la repartizarea consumului de energie termică între locatarii din blocuri, inclusiv cei care au fost deconectați de la sistemul centralizat de încălzire. Această schimbare esențială constă în noua metodologie care ia în considerare specificul fiecărui bloc și fiecare apartament în parte, transformând astfel procesul de plată într-unul mai individualizat.

Această hotărâre a fost motivată de decizia Curții Constituționale din anul precedent, care a declarat neconstituțională metodologia anterioară. De asemenea, calculele făcute de producătorii de energie termică din Bălți și Chișinău au fost contestate de către mai mulți consumatori, ceea ce a necesitat o intervenție hotărâtă.

Prin implementarea acestor schimbări, se amplifică rolul administratorilor de fond locativ, iar cetățenii vor primi facturi cu o mai mare transparență, furnizându-le detalii esențiale despre modul în care a fost calculată suma de plată.

Rezultatul analizei efectuate, care a inclus experiența anului trecut, a condus la ajustări semnificative ale formulei, modului de aplicare și a procedurilor de informare a consumatorilor. Una dintre problemele semnalate a fost reprezentată nu doar de calcule, ci și de parametrii legați de blocuri, care au fost incluși în mod eronat sau bazându-se pe date depășite.

Pentru administratorii de blocuri, s-a propus o formulă de calcul, dar li se acordă și libertatea de a dezvolta propriile mecanisme de repartizare a agentului termic în clădire.

Această nouă metodologie va intra în vigoare odată cu începerea sezonului de încălzire 2023-2024, aducând beneficii semnificative pentru locatari și aducând o mai mare corectitudine și eficiență în procesul de repartizare a consumului de energie termică.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE