Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova își propune să devanseze Uniunea Europeană în tranziția verde până în 2050

spot_img

Republica Moldova și-a asumat ambițioasa misiune de a deveni un pionier în domeniul tranziției verzi, depășind Uniunea Europeană în eforturile sale de decarbonizare a sectorului energetic. Această hotărâre a fost anunțată de către Secretarul de stat Constantin Borosan în cadrul primei lecții adresate studenților din anul întâi de la Facultatea de Energetică și Energie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei.

Pentru a realiza această ambiție, Republica Moldova are în vedere investiții masive în energie regenerabilă și eficiență energetică. Aceste investiții vor necesita personal bine pregătit la toate nivelurile, inclusiv instalatori, proiectanți, cercetători și autori de politici în domeniul energetic.

Conform declarațiilor lui Constantin Borosan, Republica Moldova a făcut progrese semnificative în asigurarea securității energetice și în apropierea de standardele Uniunii Europene în ultimii ani. Aceste progrese includ sincronizarea sistemului energetic cu cel continental, ENTSO-E, care a asigurat stabilitatea rețelei electrice în timpul conflictului din Ucraina, precum și achiziționarea gazelor naturale de pe piețele internaționale și dublarea capacităților de energie regenerabilă în doar 8 luni din anul curent.

Constantin Borosan a felicitat tinerii pentru alegerea lor în acest domeniu, subliniind că energia este un sector dinamic, inovator și bine plătit. El a încurajat tinerii să profite la maximum de perioada dedicată studiilor și a anunțat că Ministerul Energiei și întreprinderile din sector sunt deschise pentru noii angajați. În prezent, există chiar oportunități de stagii plătite în aceste instituții, finanțate de Uniunea Europeană și Statele Unite, oferind astfel tinerilor șansa de a contribui la transformarea Republicii Moldova într-un lider al tranziției energetice globale.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE