Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova își propune să devanseze Uniunea Europeană în tranziția verde până în 2050

spot_imgspot_img

Republica Moldova și-a asumat ambițioasa misiune de a deveni un pionier în domeniul tranziției verzi, depășind Uniunea Europeană în eforturile sale de decarbonizare a sectorului energetic. Această hotărâre a fost anunțată de către Secretarul de stat Constantin Borosan în cadrul primei lecții adresate studenților din anul întâi de la Facultatea de Energetică și Energie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei.

Pentru a realiza această ambiție, Republica Moldova are în vedere investiții masive în energie regenerabilă și eficiență energetică. Aceste investiții vor necesita personal bine pregătit la toate nivelurile, inclusiv instalatori, proiectanți, cercetători și autori de politici în domeniul energetic.

Conform declarațiilor lui Constantin Borosan, Republica Moldova a făcut progrese semnificative în asigurarea securității energetice și în apropierea de standardele Uniunii Europene în ultimii ani. Aceste progrese includ sincronizarea sistemului energetic cu cel continental, ENTSO-E, care a asigurat stabilitatea rețelei electrice în timpul conflictului din Ucraina, precum și achiziționarea gazelor naturale de pe piețele internaționale și dublarea capacităților de energie regenerabilă în doar 8 luni din anul curent.

Constantin Borosan a felicitat tinerii pentru alegerea lor în acest domeniu, subliniind că energia este un sector dinamic, inovator și bine plătit. El a încurajat tinerii să profite la maximum de perioada dedicată studiilor și a anunțat că Ministerul Energiei și întreprinderile din sector sunt deschise pentru noii angajați. În prezent, există chiar oportunități de stagii plătite în aceste instituții, finanțate de Uniunea Europeană și Statele Unite, oferind astfel tinerilor șansa de a contribui la transformarea Republicii Moldova într-un lider al tranziției energetice globale.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE