Astăzi, 12 octombrie, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Ministerul Mediului în colaborare cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), a fost prezentat studiul intitulat “Restaurarea peisajului forestier în Republica Moldova – studiu de fezabilitate privind producerea materialului forestier de reproducere”.
Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt de salut din partea Ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, care a vorbit despre importanța creșterii suprafețelor împădurite și a Programului Național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032 (PNERP) în contextul atenuării schimbărilor climatice și conservării resurselor naturale.
Studiul subliniază necesitatea de a asigura semințe forestiere de calitate superioară pentru lucrările de împădurire și refacere a pădurilor degradate, cu accent pe conservarea diversității genetice a speciilor autohtone forestiere. La atelier au participat numeroși experți și reprezentanți din domeniul silviculturii, precum Secretarul de stat Aliona Rusnac, coordonatorul rezident din cadrul Națiunilor Unite, Simion Springett, și Consultantul regional UNECE, Talabek Makeev.
De asemenea, la prezentare au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției “Moldsilva”, societatea civilă, donatori și consultanți internaționali, inclusiv domnul Liviu Nichiforel și Ciprian Palaghianu, decanul facultății de Silvicultură de la Universitatea din Suceava, România. Acest studiu reprezintă un pas important în eforturile de restaurare a peisajului forestier din Republica Moldova și asigurarea unei gestionări durabile a resurselor forestiere.