Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Restabilirea ecosistemelor forestiere în Republica Moldova – studiu de fezabilitate privind producerea materialului forestier de reproducere

spot_img

Astăzi, 12 octombrie, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Ministerul Mediului în colaborare cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), a fost prezentat studiul intitulat “Restaurarea peisajului forestier în Republica Moldova – studiu de fezabilitate privind producerea materialului forestier de reproducere”.

Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt de salut din partea Ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, care a vorbit despre importanța creșterii suprafețelor împădurite și a Programului Național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032 (PNERP) în contextul atenuării schimbărilor climatice și conservării resurselor naturale.

Studiul subliniază necesitatea de a asigura semințe forestiere de calitate superioară pentru lucrările de împădurire și refacere a pădurilor degradate, cu accent pe conservarea diversității genetice a speciilor autohtone forestiere. La atelier au participat numeroși experți și reprezentanți din domeniul silviculturii, precum Secretarul de stat Aliona Rusnac, coordonatorul rezident din cadrul Națiunilor Unite, Simion Springett, și Consultantul regional UNECE, Talabek Makeev.

De asemenea, la prezentare au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului, Agenției “Moldsilva”, societatea civilă, donatori și consultanți internaționali, inclusiv domnul Liviu Nichiforel și Ciprian Palaghianu, decanul facultății de Silvicultură de la Universitatea din Suceava, România. Acest studiu reprezintă un pas important în eforturile de restaurare a peisajului forestier din Republica Moldova și asigurarea unei gestionări durabile a resurselor forestiere.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE