Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

ROMÂNIA: STOCAREA ENERGIEI VERZI ÎN CONTRACTELE PENTRU DIFERENȚĂ

spot_img

Preluare www.energynomics.ro

Conform informațiilor oferite de www.energynomics.ro, reprezentanții din industria energiei regenerabile îndeamnă la includerea stocării de energie electrică în procesul de producție în cadrul schemei de eligibilitate permisă de mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD). De asemenea, aceștia susțin prioritizarea accesului la rețea pentru capacitățile de producție provenite din surse regenerabile, fără a impune limite asupra cantității produse.

Conform BERD, în curând, România va iniția prima licitație pentru o schemă de sprijin prin Contracte pentru Diferență. Această schemă va sprijini proiectele de energie eoliană terestră și proiectele solare fotovoltaice cu o capacitate totală de 2.000 MW, având o durată de 15 ani pentru contractele CfD. Licitația va fi lansată în perioada imediat următoare, iar câștigătorii ofertelor vor fi anunțați în luna noiembrie a anului 2023. Scopul schemei CfD, conform BERD, este de a stimula investițiile în energie regenerabilă, asigurând dezvoltatorilor stabilitatea veniturilor și consolidarea integrării surselor regenerabile pe piață. Această licitație face parte dintr-un plan pe termen lung care vizează acordarea de contracte CfD pentru o capacitate totală de 10 GW în producția de energie eoliană și solară fotovoltaică până în anul 2030.

Funcționarea mecanismului CfD presupune schimbul de plăți bidirecționale între două entități, reflectând diferența dintre prețul de exercitare și prețul de referință al pieței (calculat ca medie din Piața pentru Ziua Următoare) pe o perioadă de maximum 15 ani. În acest sens:

  • Când prețul de referință al pieței este sub prețul de exercitare, producătorul primește plată din partea contrapărții CfD (OPCOM).
  • Când prețul de referință al pieței depășește prețul de exercitare, producătorul plătește contrapărții CfD.

Producătorii care au încheiate contracte CfD au libertatea să vândă energia electrică conform propriilor strategii de tranzacționare pe piețele organizate sau prin acorduri de achiziție de energie (PPA-uri).

Finanțarea mecanismului CfD provine din Fondul pentru Modernizare și dintr-o taxă percepută de la consumatorii finali, colectată de către furnizori. Această taxă a fost implementată începând cu 1 ianuarie 2024.

Reprezentanții din industria energiei regenerabile fac apel ca prețul de exercitare maxim să fie stabilit într-un mod realist, având în vedere întreruperile și limitările posibile, precum și direcția de evoluție a Pieței de Echilibrare. Recomandarea lor este ca acest preț să nu fie mai mic de 120 Euro pe MWh, ținând cont în principal de costul tehnologiei.

Aceștia mai susțin că este necesar să fie inclusă stocarea de energie electrică alături de tehnologia de producție în contractele CfD și ca puterea instalată să fie de peste 20 MW (mai exact, peste 5 MW).

Totodată, sugerează respectarea intervalului de prețuri menționat în timpul evenimentului de sondare a pieței pentru CfD: între 10.000 și 20.000 Euro pe MW pentru garanția de participare la licitație și între 50.000 și 100.000 Euro pe MW pentru garanția de bună execuție.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE