spot_imgspot_img

ROMÂNIA: STOCAREA ENERGIEI VERZI ÎN CONTRACTELE PENTRU DIFERENȚĂ

spot_imgspot_img

Preluare www.energynomics.ro

Conform informațiilor oferite de www.energynomics.ro, reprezentanții din industria energiei regenerabile îndeamnă la includerea stocării de energie electrică în procesul de producție în cadrul schemei de eligibilitate permisă de mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD). De asemenea, aceștia susțin prioritizarea accesului la rețea pentru capacitățile de producție provenite din surse regenerabile, fără a impune limite asupra cantității produse.

Conform BERD, în curând, România va iniția prima licitație pentru o schemă de sprijin prin Contracte pentru Diferență. Această schemă va sprijini proiectele de energie eoliană terestră și proiectele solare fotovoltaice cu o capacitate totală de 2.000 MW, având o durată de 15 ani pentru contractele CfD. Licitația va fi lansată în perioada imediat următoare, iar câștigătorii ofertelor vor fi anunțați în luna noiembrie a anului 2023. Scopul schemei CfD, conform BERD, este de a stimula investițiile în energie regenerabilă, asigurând dezvoltatorilor stabilitatea veniturilor și consolidarea integrării surselor regenerabile pe piață. Această licitație face parte dintr-un plan pe termen lung care vizează acordarea de contracte CfD pentru o capacitate totală de 10 GW în producția de energie eoliană și solară fotovoltaică până în anul 2030.

Funcționarea mecanismului CfD presupune schimbul de plăți bidirecționale între două entități, reflectând diferența dintre prețul de exercitare și prețul de referință al pieței (calculat ca medie din Piața pentru Ziua Următoare) pe o perioadă de maximum 15 ani. În acest sens:

  • Când prețul de referință al pieței este sub prețul de exercitare, producătorul primește plată din partea contrapărții CfD (OPCOM).
  • Când prețul de referință al pieței depășește prețul de exercitare, producătorul plătește contrapărții CfD.

Producătorii care au încheiate contracte CfD au libertatea să vândă energia electrică conform propriilor strategii de tranzacționare pe piețele organizate sau prin acorduri de achiziție de energie (PPA-uri).

Finanțarea mecanismului CfD provine din Fondul pentru Modernizare și dintr-o taxă percepută de la consumatorii finali, colectată de către furnizori. Această taxă a fost implementată începând cu 1 ianuarie 2024.

Reprezentanții din industria energiei regenerabile fac apel ca prețul de exercitare maxim să fie stabilit într-un mod realist, având în vedere întreruperile și limitările posibile, precum și direcția de evoluție a Pieței de Echilibrare. Recomandarea lor este ca acest preț să nu fie mai mic de 120 Euro pe MWh, ținând cont în principal de costul tehnologiei.

Aceștia mai susțin că este necesar să fie inclusă stocarea de energie electrică alături de tehnologia de producție în contractele CfD și ca puterea instalată să fie de peste 20 MW (mai exact, peste 5 MW).

Totodată, sugerează respectarea intervalului de prețuri menționat în timpul evenimentului de sondare a pieței pentru CfD: între 10.000 și 20.000 Euro pe MW pentru garanția de participare la licitație și între 50.000 și 100.000 Euro pe MW pentru garanția de bună execuție.

RECENTE

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новак на международном форуме по устойчивой энергетике

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новач на прошлой неделе приняла участие в 13-м Международном...

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

SIMILARE

UE investește 4,6 miliarde EUR în baterii, hidrogen verde și tehnologii NetZero

Astăzi, în prima săptămână a noului său mandat, Comisia Europeană își intensifică eforturile de...

O nouă linie de business pentru Simtel. Compania intră pe piața sistemelor de stocare a energiei

Grupul de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București...

Dezvoltarea pieței energiei electrice și necesitatea implementării sistemelor de stocare

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a oferit o analiză detaliată a...