spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Săptămâna viitoare Guvernul dă undă verde proiectului LEA 400kV Bălți–Suceava: lucrările vor începe în curând

SURSĂgov.md
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți–Suceava, a modernizării stației electrice Bălți 330 kV și a construcției unei noi stații Bălți 400 kV urmează a fi prezentat, săptămâna viitoare, în cadrul ședinței Guvernului, de către ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Proiectul, elaborat de Ministerul Energiei, aduce clarificări atât asupra necesității și amplorii acestor lucrări, cât și asupra procedurilor de expropriere și regimului juridic special care se va aplica.

De ce este important proiectul Proiectul de lege răspunde nevoii urgente de modernizare și extindere a infrastructurii energetice a Republicii Moldova, în special de interconectare cu sistemul electroenergetic din România. Scopul final este fortificarea securității aprovizionării cu energie electrică și reducerea vulnerabilităților existente. Prin noua linie de 400 kV (circa 48 km lungime), Republica Moldova va crește capacitatea de transport a energiei, va facilita fluxurile transfrontaliere și va spori stabilitatea rețelei.

Care sunt principalele lucrări

  1. Linia electrică aeriană (LEA) 400 kV Bălți–Suceava
    – Lungime estimată: aproximativ 48 km, cu 157 de stâlpi, dintre care 3 stâlpi terminali.
    – Va străbate localitățile Sadovoe (mun. Bălți), Balatina, Cuhnești, Dușmani, Ciuciulea, Limbenii Vechi, Limbenii Noi, Fundurii Vechi (raionul Glodeni), Obreja Veche, Hiliuți, Pârlița (raionul Fălești) și Corlăteni (raionul Rîșcani).
  2. Modernizarea stației electrice Bălți 330 kV
    – Vizează echipamente și sisteme de transport care vor susține creșterea capacității rețelei și conexiunea la 400 kV.
  3. Construcția noii stații electrice Bălți 400 kV
    – O stație de ultimă generație, indispensabilă pentru a asigura racordarea la nivelul de tensiune 400 kV, cerință standard în rețelele de transport energetic europene.

Declararea lucrărilor drept utilitate publică de interes național Proiectul de lege prevede că exproprierea și toate demersurile necesare vor fi tratate în regim special, cu derogare de la mai multe articole din legislația în vigoare (inclusiv Legea nr. 107/2016 privind energia electrică, Codul Urbanismului și Construcțiilor nr. 434/2023, Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică nr. 488/1999). Această abordare are drept scop urgentarea lucrărilor și evitarea blocajelor administrative.

Ce presupune exproprierea – Obiectul exproprierii: Terenurile private și publice afectate permanent de stâlpii, fundațiile și instalațiile aferente LEA, precum și dreptul de folosință temporară pentru zonele în care se execută lucrări pe durata construcției.
Compensații: Proprietarii și titularii altor drepturi reale afectați de traseu vor fi despăgubiți din bugetul de stat, prin intermediul Unității Publice „Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii”. Cuantumul compensațiilor va fi stabilit pe baza rapoartelor de evaluare și ținându-se cont de cultura agricolă, destinația terenurilor etc.
Procedură specială: Proiectul de lege instituie o serie de derogări de la procedurile clasice pentru a reduce termenul de obținere a autorizațiilor și pentru a simplifica formalitățile de scoatere din circuitul agricol sau forestier.

Argumentul strategic și sursa de finanțare Lucrările fac parte din „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”, un proiect strategic susținut de partenerii de dezvoltare și aliniat cu obiectivele europene de securitate energetică. Fondurile pentru construcția propriu-zisă sunt asigurate printr-o combinație de împrumuturi (de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții) și granturi europene.

Beneficii pe termen lung – Securitatea energetică: Crește gradul de independență față de sursele tradiționale de import și asigură o stabilitate mai mare a rețelei.
Oportunități economice: Acces sporit la piața unică de energie electrică a UE și posibilitatea dezvoltării producției de energie din surse regenerabile.
Eficientizarea fluxurilor: Sincronizarea cu sistemul continental ENTSO-E devine mai solidă, limitând fluxurile de buclă și îmbunătățind siguranța în exploatare.

Calendar și etape următoare Potrivit documentelor oficiale, finalizarea proiectului este preconizată pentru ultimul trimestru al anului 2027. Lansarea procedurilor de licitație pentru execuție ar putea avea loc încă din prima parte a anului 2025, imediat după aprobarea și publicarea legii în Monitorul Oficial.

RECENTE

Moldova depășește pragul de 646 MW capacitate instalată în energie regenerabilă

Potrivit datelor publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), capacitatea totală instalată a...

Se pregătește proiectul care va stabili componența Comisiei pentru testarea inovațiilor în energie

Ministerul Energiei a anunțat inițierea elaborării unui proiect de dispoziție guvernamentală care va stabili,...

Last Call: Ultima zi pentru depunerea dosarelor în cadrul licitațiilor de proiecte solare și eoliene din Moldova

Ministerul Energiei al Republicii Moldova reamintește investitorilor că astăzi, 31 martie 2025, este ultima...

Un alt stadion european cu acoperiș fotovoltaic: Ernst Happel din Viena produce 3,8 GWh pe an

Ernst Happel Stadion din Viena, cel mai mare stadion al Austriei, a terminat recent...

SIMILARE

Moldova depășește pragul de 646 MW capacitate instalată în energie regenerabilă

Potrivit datelor publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), capacitatea totală instalată a...

Guvernul pregătește aprobarea noilor reglementări privind etichetarea energetică a produselor cu impact energetic

Guvernul urmează să aprobe, în următoarea ședință, un proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii...

Guvernul va ajusta cadrul normativ privind eficiența energetică și auditul energetic: ce se schimbă și de ce

Ministerul Energiei, cu sprijinul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED) și al proiectului Moldovan...