Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Schema de ajutor de stat în România pentru proiecte de eficiență energetică în industrie a fost lansată. Finanțare nerambursabilă de până la la 2 mil. euro per proiect

spot_img

Ministerul Energiei a lansat asăzi astăzi în consultare publică ghidul pentru “sprijinirea investițiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici, în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial”.

Aceast măsurră face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență iar scopul său este diminuaea emisiilor de gaze cu efect de seră în industrie, prin finanțarea parțială a proiectelor de investiții făcute în acest scop de companiile industriale.

“Prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul schemei de ajutor aferente se urmărește finalizarea a cel puțin 30 de proiecte de eficiență energetică în industrie, prin care să se realizeze reducerea emisiilor directe și indirecte de gaze cu efect de seră cu 30%, în comparație cu emisiile ex ante, la nivelul conturului energetic al fiecărui proiect evaluat prin audit energetic, reducere care urmează să fie monitorizată prin intermediul unei platforme informatice pentru centralizarea și analiza consumului național de energie, precum și creșterea procentuală a implementării sistemelor de management energetic EMS la nivelul operatorilor economici, inclusiv la nivelul întreprinderilor mari consumatoare de energie”, se arată în ghid.

Suma finanțabilă neramburasbilă prin această schemă este de maximum două milioane de euro pentru un proiect, dar nu mai mai mult de 65% din costul total.  Finanțarea este eligibilă la nivelul unuia sau mai multor puncte de lucru ale unei întreprinderi.

“Activitățile și acțiunile din proiect sunt eligibile numai dacă se face dovada respectării codului CAEN pentru industrie/proiect, a indicatorilor stabiliți și angajați de aplicant, în baza auditului energetic inițial și reducerea emisiilor GES cu 30% față de anul 2021 la nivelul conturului energetic al proiectului evaluat, la finalul perioadei de monitorizare a indicatorilor de rezultat, conform Studiului de fezabilitate, respectând prevederile DNSH și condițiile privind eligibilitatea cheltuielilor din ghid (reducerea de emisii GES rezultată, în principal, pe aplicarea măsurilor de eficiență energetică, măsuri care conduc implicit la economii de energie)”, se arată în ghid.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 62 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Detalii despre program, AICI

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE