Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Şcolile şi clădirile publice din Braşov vor avea 90% energie verde

spot_img

Municipalitatea Brașov a anunţat că va construi un parc fotovoltaic cu o putere de 20 de MW în cartierul Stupini. Acesta va asigura 90% din energia necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat. Proiectul de panouri fotovoltaice va fi finanțat cu fonduri nerambursabile și va fi construit pe o suprafață de 22 de hectare.

În primele zile ale lunii august a expirat termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru elaborarea documentației și lucrările de execuție. Trei companii românești, cu parteneri din mai multe țări, au depus oferte pentru realizarea acestei investiții. Urmează evaluarea ofertelor și stabilirea companiei care va construi parcul fotovoltaic.

“Până în 2050 vom atinge neutralitatea climatică” a spus primarul din Braşov

„Brașovul este primul oraș din România care și-a asumat o serie de obiective curajoase pentru a transforma orașul într-unul prietenos cu mediul, iar în ultimii ani am reușit să atragem foarte multe fonduri nerambursabile și să implementăm proiecte care au acest scop. Parcul fotovoltaic pe care îl construim la Stupini, care va asigura 90% din consumul de energie public, reprezintă un pionierat nu doar pentru România, ci și în Europa.

Mă bucur că trei companii puternice din România, care au parteneri din mai multe țări, sunt interesate să implementeze acest proiect. În perioada următoare comisia va evalua cele trei oferte și sper ca în cel mai scurt timp să putem semna și contractul. În 2021 ne-am asumat o țintă ambițioasă: că, până în 2030, vom reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar până în 2050 vom atinge neutralitatea climatică, și cu siguranță suntem pe drumul cel bun. Fiecare pas pe care îl facem înseamnă o creștere a calității vieții brașovenilor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Cine a depus oferte?

Cele trei companii intrate în competiţie sunt:

  • – Synergy Construct – în calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi – terț, Graphein Topo – subcontractant; ZOORK – subcontractant; Eds Electric SRL – subcontractant;
  • – Visual Fan – în calitate de lider; TQM Services – ofertant; Waldevar Energy – ofertant; Optimum Solar Zrt – ofertant;
  • – Electro-Alfa International – în calitate de lider; Fondator Energy SDN. BHD – terț; General ME.EL Electrico – ofertant.

Parcul fotovoltaic de la Stupini va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primărie și serviciile publice din subordinea Consiliului Local. De asemenea, vor beneficia de energie verde centralele și punctele termice, piețe, parcări multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

Programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare completează această sursă. Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unitățile de învățământ dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile.

Detalii tehnice

Durata de realizare a documentației necesare și de execuție a lucrărilor este de 4 luni, din care 30 de zile pentru realizarea serviciilor de proiectare și 90 de zile pentru execuția lucrărilor.

Valoarea maximă a achiziției este de 90.007.802,00 lei + TVA.

Ccriterii de atribuire vor fi: cel mai bun raport calitate – preț,

Propunerea financiară – Pondere în cadrul procesului de evaluare – 85%,

Durata suplimentară a perioadei de garanție: 15%.

Fondurile nerambursabile sunt asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, Axa Prioritară 11: „Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, Obiectivul specific 11.2: „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autorităților publice locale”.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE