Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Secretarul de stat Carolina Novac aduce tranziția energetică în prim-plan la Forumul de Securitate de la Varșovia

spot_img

Secretarul de stat Carolina Novac a participat la cea de-a 10-a ediție a Forumului de Securitate de la Varșovia, desfășurat în perioada 2-4 octombrie, unde s-a axat pe discuții esențiale despre “Tranziția energetică a Europei: furnizarea de energie sigură, durabilă și accesibilă în Europa Centrală și de Est”.

Forumul a subliniat importanța accelerării tranziției energetice în regiune, în contextul războiului din Ucraina, evidențiind vulnerabilitatea Europei la perturbările în aprovizionarea cu energie din Rusia. Pentru asigurarea securității energetice, au fost discutate necesitățile de diversificare a surselor de aprovizionare, dezvoltare a infrastructurii de stocare a energiei și cooperare durabilă între țările din regiune. Accesibilitatea energiei pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili, a fost un alt punct de discuție important. Participanții au pledat pentru intensificarea cooperării între statele din regiune și pentru o mai mare implicare a Uniunii Europene.

Carolina Novac a avut întrevederi bilaterale cu reprezentanți importanți din domeniul energetic și financiar, abordând teme legate de finanțarea proiectelor de eficiență energetică, oportunitățile de investiții în energii regenerabile și infrastructura de stocare a energiei. De asemenea, s-au discutat perspectivele de colaborare cu Polonia, inclusiv schimbul de experiență și bune practici.

Forumul de Securitate de la Varșovia este un eveniment de referință în cooperarea transatlantică și se concentrează pe găsirea soluțiilor comune la provocările de securitate din Europa Centrală și de Est, cu accent pe securitatea energetică.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE