Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Secretarul de Stat, Carolina Novac – Despre Eficiența Energetică în Republica Moldova la “UNECE Sustainable Energy Week 2023”

SURSĂunece
spot_imgspot_img

În perioada 11-15 septembrie 2023, la Palais des Nations din Geneva, Elveția, va avea loc evenimentul de marcă al Săptămânii Energiei Durabile UNECE. Această săptămână de conferințe și discuții aduce împreună experți în energie, factori de decizie și lideri în inovație pentru a discuta și propune soluții la provocările-cheie din domeniul energiei durabile.

Tema Centrală: Construirea Sistemelor de Energie Reziliente

Tema centrală a evenimentului din acest an este “Construirea Sistemelor de Energie Reziliente”. Aceasta vizează dezvoltarea de soluții energetice care să poată face față perturbărilor, să se adapteze nevoilor în schimbare și să contribuie la un viitor energetic durabil pentru toți.

Participanții sunt invitați să ia parte la discuții detaliate și schimb de experiență legate de proiectarea și construirea unor astfel de sisteme de energie reziliente în regiunea UNECE. Pe agenda evenimentului se află subiecte precum gestionarea materiilor prime critice, dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, accelerarea eficienței energetice și adoptarea digitalizării, în contextul extinderii utilizării energiei regenerabile și a tehnologiilor cu emisii scăzute sau zero de carbon.

Săptămâna Energiei Durabile UNECE 2023 se remarcă prin oferirea de servicii de interpretare simultană în limba engleză, franceză și rusă, pentru a facilita comunicarea între participanți.

Un moment deosebit în cadrul evenimentului este programat pe 14 septembrie, când va avea loc un panel intitulat “Eficiența Sistemică și Digitalizarea în Energie”. Scopul principal al acestui panel este de a prezenta Comitetului pentru Energie Durabilă abordări și perspective privind accelerarea implementării măsurilor de eficiență energetică în clădiri, industrie, transport și alte sectoare de utilizare finală, alături de importanța digitalizării în optimizarea sistemelor energetice.

Un moment important la acest eveniment este participarea doamnei Carolina Novac, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei din Republica Moldova. Doamna Novac va aduce perspective valoroase prin prezentarea unui studiu de caz privind eficiența energetică sistemică în Republica Moldova. Experiența și expertiza sa vor contribui la discuții deosebit de relevante privind dezvoltarea soluțiilor pentru eficiența energetică și construirea sistemelor de energie reziliente în regiune.

Eficiența energetică sistemică joacă un rol esențial în reducerea producției și consumului de energie, în timp ce se îndeplinesc nevoile economice și sociale. Într-un context în care sectorul energetic devine tot mai complex, cu generare descentralizată intermitentă, vehicule electrice și alte active inteligente, digitalizarea devine crucială pentru a asigura reziliența sistemelor energetice în regiunea UNECE.

Panelul pe 14 septembrie va sublinia importanța maximizării soluțiilor de eficiență energetică sistemică pentru a îndeplini nevoile economice, sociale și de mediu. De asemenea, se va adânci în activitățile relevante implementate de statele membre UNECE și va încuraja discuții despre cooperarea regională în domeniul eficienței energetice, punând accent pe abordarea sa transsectorială și multidisciplinară.

Evenimentul va oferi și o actualizare privind Inițiativa Clădirilor de Înaltă Performanță a Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), o inițiativă de referință în ceea ce privește standardele de performanță energetică în construcții, un pas semnificativ în lupta pentru sustenabilitate.

Săptămâna Energiei Durabile UNECE 2023 reprezintă o oportunitate unică de a participa la discuții relevante și de a descoperi soluții pentru provocările actuale și viitoare ale energiei durabile. Înregistrarea este obligatorie pentru toți participanții, așa că nu ratați șansa de a contribui la modelarea viitorului energetic sustenabil. Alăturați-vă evenimentului la Palais des Nations din Geneva și să lucrăm împreună pentru a crea un viitor energetic mai luminos și mai sustenabil.

VEZI AGENDA EVENIMENTULUI MAI JOS

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE