Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Securitate energetică pe timp de iarnă între România și Republica Moldova

spot_imgspot_img

Într-o ședință comună de guvern între Republica Moldova și România, care a avut loc la Chișinău pe data de 11 februarie 2022, a fost semnat un Memorandum de înțelegere crucial privind cooperarea în domeniul securității energetice.

Acest Memorandum are ca obiectiv principal dezvoltarea unei colaborări strânse pentru prevenirea crizelor energetice și asigurarea solidarității în cazul unei situații critice în sectoarele gazelor naturale și energiei electrice.

Recent, Ministerul Energiei din România a finalizat consultările publice referitoare la Planul de iarnă al țării. Unul dintre punctele cheie ale acestui plan este furnizarea de energie electrică către Republica Moldova în cazul în care situația energetică o va impune.

Pe de altă parte, Republica Moldova a promovat și aprobat propriul său Plan de iarnă, elaborat de Ministerul Energiei al țării și avizat de Guvern în data de 2 august 2023. Acest plan prevede, de asemenea, alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova din Sistemul Electroenergetic Național al României.

Această colaborare strânsă în domeniul securității energetice între Republica Moldova și România este un pas semnificativ pentru asigurarea stabilității și siguranței furnizării de energie electrică și gaze naturale în regiune.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE