Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Securitatea energetică a Moldovei discutată de Centrul pentru studierea democrației din Bulgaria

spot_imgspot_img

Responsabilii de nivel înalt și experți locali și internaționali din domeniul energetic s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde dedicate securității energetice și bunei guvernanțe în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studierea Democrației din Bulgaria, pentru a discuta un document de politici asupra securității energetice. La acesta au participat și Ambasadoarea Bulgariei, Maia Dobreva, și Însărcinata cu afaceri în cadrul Ambasadei SUA, Laura Hruby.

Minstrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că în ultimii ani Republica Moldova și-a redus dependența față de gazele din Federația Rusă, în special datorită diversificării surselor de aprovizionare, dar și raționalizării consumului și dezvoltării surselor de energie regenerabilă. Aderarea la coridorul vertical de transport a gazelor naturale va permite Republicii Moldova să fie nu doar un consumator, ci un furnizor de securitate în Europa centrală, fiind un lider în promovarea tranzitului de gaze spre depozitele subterane din Ucraina. Ministrul a remarcat și buna cooperare cu Bulgaria în domeniul energiei, în prezent fiind lansate discuții cu toate țările partenere pentru a crește capacitatea conductei transbalcanice, parte a coridorului vertical, în regim revers.

Totuși, cel mai mare impact asupra independenței energetice a Republicii Moldova l-a avut sincronizarea de urgență a sistemului energetic național cu cel al Europei continentale, ENTSO-E.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE