Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Securitatea energetică a Moldovei discutată de Centrul pentru studierea democrației din Bulgaria

spot_imgspot_img

Responsabilii de nivel înalt și experți locali și internaționali din domeniul energetic s-au întrunit în cadrul unei mese rotunde dedicate securității energetice și bunei guvernanțe în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studierea Democrației din Bulgaria, pentru a discuta un document de politici asupra securității energetice. La acesta au participat și Ambasadoarea Bulgariei, Maia Dobreva, și Însărcinata cu afaceri în cadrul Ambasadei SUA, Laura Hruby.

Minstrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că în ultimii ani Republica Moldova și-a redus dependența față de gazele din Federația Rusă, în special datorită diversificării surselor de aprovizionare, dar și raționalizării consumului și dezvoltării surselor de energie regenerabilă. Aderarea la coridorul vertical de transport a gazelor naturale va permite Republicii Moldova să fie nu doar un consumator, ci un furnizor de securitate în Europa centrală, fiind un lider în promovarea tranzitului de gaze spre depozitele subterane din Ucraina. Ministrul a remarcat și buna cooperare cu Bulgaria în domeniul energiei, în prezent fiind lansate discuții cu toate țările partenere pentru a crește capacitatea conductei transbalcanice, parte a coridorului vertical, în regim revers.

Totuși, cel mai mare impact asupra independenței energetice a Republicii Moldova l-a avut sincronizarea de urgență a sistemului energetic național cu cel al Europei continentale, ENTSO-E.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE