spot_imgspot_img

Sistem fotovoltaic pentru Centrul temporar pentru refugiați ucraineni din Cărpineni

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

O treime din energia electrică consumată de Centrul temporar pentru refugiați ucraineni din Cărpineni, raionul Hîncești, este acum generată de un sistem fotovoltaic propriu, aducând economii semnificative și sustenabile. Mai mult decât atât, începând cu actualul sezon rece, instituția va reduce cu cel puțin 30% cheltuielile pentru încălzire, datorită unei noi cazangerii modernizate, care funcționează pe bază de biomasă.

Proiectul „Măsuri de reabilitare termo-energetică” a adus o transformare sustenabilă la Centrul temporar pentru refugiați, fiind implementat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și coordonat de Green City Lab Moldova.

Lucrările de modernizare au început în octombrie 2022 și s-au încheiat în septembrie 2023, cu un cost total de 406 mii euro. 

Tudor Țenu, directorul centrului, a relatat că vechea cazangerie, care funcționa pe bază de cărbuni, era în stare deplorabilă, iar costurile pentru încălzire pe bază de gaze naturale erau excesiv de mari. Odată cu modernizarea cazangeriei și trecerea la biomasă, se estimează că costurile vor scădea cu cel puțin 30%, cu perspective de ajunge chiar la 50%.

În același timp, locatarii centrului se vor bucura de confort termic sporit datorită termoizolării căminului nr2, iar alte îmbunătățiri au inclus modernizarea sistemului de video monitorizare pentru a asigura securitatea și siguranța în centrul refugiaților.

De asemenea, blocul alimentar a fost dotat cu echipament eficient energetic, care aduce nu doar economii de energie, ci și o preparare mai rapidă a hranei pentru refugiați.

Școala de tip internat pentru copii orfani din Cărpineni și-a sistat activitatea în 2021, iar din februarie 2022 a devenit un adăpost temporar pentru peste 800 de refugiați din Ucraina, în special familii cu copii. În prezent, centrul găzduiește 86 de persoane, oferindu-le un refugiu sigur.

Acest proiect a fost implementat de AO Green City Lab Moldova și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

RECENTE

Nou regulament privind certificarea energetică a clădirilor aprobat de Guvern – standarde stricte pentru eficiență și transparență

Astăzi, Guvernul a aprobat Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de certificare...

Guvernul aprobă regulamentul privind calificarea evaluatorilor energetici și a inspectorilor de sisteme de încălzire și ventilare

Astăzi, în cadrul ședinței guvernamentale, a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru Regulamentul cu...

Mâine la București începe SOUTH EAST EUROPE GREEN EPC

Pe 12 septembrie 2024, la Hotel Sheraton din București, va avea loc evenimentul SOUTH...

Anunț de Angajare: Green Transition Officer – Part-time (Online)

Development Policy Foundation, o organizație non-profit din Polonia, caută un Green Transition Officer pentru...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE