Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Sumar al programului EU4Climate pentru Republica Moldova

spot_imgspot_img

Proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD în țările Parteneriatului estic, s-a dovedit o inițiativă transformatoare, creând un impact de lungă durată și deblocând noi oportunități pentru acțiunea climatică în țările beneficiare, inclusiv Republica Moldova.

Experții proiectului au sprijinit Republica Moldova în elaborarea celei de-a doua Contribuții Naționale Determinate (CND) la Acordul de la Paris, care și-a propus să mențină încălzirea globală în limitele a 1,5 grade Celsius. Republica Moldova a fost cea de a patra țară din lume care a elaborat CND2. De asemenea, în cadrul proiectului a fost elaborat Programul de dezvoltare cu emisii reduse până în anul 2030, care reprezintă un plan sectorial de acțiuni pentru implementarea CND. Tot cu susținerea UE și PNUD au fost elaborate legile climei și privind interzicerea gazelor fluorurate, mecanismul de monitorizare și verificare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, au fost transpuse directivele privind comercializarea emisiilor de carbon.

„Proiectul a oferit oportunitatea de a obține informații valoroase cu privire la integrarea aspectelor de climă în sectoare atât de importante precum deșeurile și energia. Aici mă refer la economia circulară, managementul solid al deșeurilor, energia curată și alte dimensiuni conexe care contribuie la un management durabil al mediului și, prin urmare, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Valeria Ieșeanu, specialistă planificare și dezvoltare parteneriate la PNUD Moldova, în cadrul unui eveniment de totalizare a rezultatelor proiectului, desfășurat pe 20 decembrie 2023.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE