Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Sumar al programului EU4Climate pentru Republica Moldova

spot_imgspot_img

Proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD în țările Parteneriatului estic, s-a dovedit o inițiativă transformatoare, creând un impact de lungă durată și deblocând noi oportunități pentru acțiunea climatică în țările beneficiare, inclusiv Republica Moldova.

Experții proiectului au sprijinit Republica Moldova în elaborarea celei de-a doua Contribuții Naționale Determinate (CND) la Acordul de la Paris, care și-a propus să mențină încălzirea globală în limitele a 1,5 grade Celsius. Republica Moldova a fost cea de a patra țară din lume care a elaborat CND2. De asemenea, în cadrul proiectului a fost elaborat Programul de dezvoltare cu emisii reduse până în anul 2030, care reprezintă un plan sectorial de acțiuni pentru implementarea CND. Tot cu susținerea UE și PNUD au fost elaborate legile climei și privind interzicerea gazelor fluorurate, mecanismul de monitorizare și verificare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, au fost transpuse directivele privind comercializarea emisiilor de carbon.

„Proiectul a oferit oportunitatea de a obține informații valoroase cu privire la integrarea aspectelor de climă în sectoare atât de importante precum deșeurile și energia. Aici mă refer la economia circulară, managementul solid al deșeurilor, energia curată și alte dimensiuni conexe care contribuie la un management durabil al mediului și, prin urmare, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Valeria Ieșeanu, specialistă planificare și dezvoltare parteneriate la PNUD Moldova, în cadrul unui eveniment de totalizare a rezultatelor proiectului, desfășurat pe 20 decembrie 2023.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE