Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Terenurile de pe traseul LEA 400 kV Vulcănești–Chișinău vor fi expropriate

spot_img

Terenurile aferente liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești–Chișinău, proiect declarat de utilitate publică și de interes național, urmează a fi expropriate, iar proprietarii terenurilor vor primi despăgubiri în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

Proiectul hotărârii de Guvern a fost publicat pe portalul www.particip.gov.md, pentru consultări publice, și urmează a fi promovat spre aprobare de către Executiv.

După intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, circa 900 de terenuri aflate în proprietate privată, precum și în proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale ale raioanelor Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și mun. Chișinău (comuna Băcioi) vor fi expropriate și transferate în proprietatea statului.

Evaluarea sumelor acordate despăgubiri va fi asigurată de către Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și rapoartele de evaluare, realizate de către evaluatori independenți.

Pentru facilitarea procedurii de expropriere, asigurarea unei comunicări eficiente și prevenirea impactului social al Proiectului, la nivel de raioane și localități au fost create Comitete de monitorizare a impactului social, care vor asigura participarea comunității la procesul de monitorizare a impactului, recepționare a reclamațiilor și de asistență a proprietarilor de terenuri.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE