La evenimentul de astăzi, „South East Europe Green EPC”, desfășurat la București, Transelectrica a fost reprezentată de domnul Daniel Balaci, Director al Direcției Exploatare, Mentenanță și Dezvoltare RET. Acesta a vorbit despre dezvoltarea infrastructurii energetice la nivel național și regional din perspectiva Transelectrica, operatorul de transport și sistem din România.

Daniel Balaci a subliniat: „În ceea ce privește interconectarea și securitatea energetică, Transelectrica desfășoară o activitate susținută cu Republica Moldova, iar de o perioadă de timp și cu Ucraina, având în vedere situația specială pe care această țară o traversează în contextul geopolitic actual.
1. În colaborarea cu Republica Moldova suntem în linie dreaptă privind proiectele de interconexiune pentru creșterea capacității de transport. În acest sens, există trei investiții importante:
2. LEA 400 kV Suceava-Bălți, unde s-au făcut deja pași importanți, iar in prezent urmează etapele de achiziție și execuție;
3. LEA 400 kV Strășeni-Gutinaș, unde discuțiile legate de traseul liniei, condițiile și riscurile sunt într-un stadiu avansat. Urmează o etapă de cercetare în care experți din România și Republica Moldova vor analiza obstacolele și soluțiile tehnice disponibile;
4. O a treia investiție de referință pe zona de interconexiune este Isaccea – Vulcănești, iar în ceea ce privește partea din România, Transelectrica este pregătită pentru realizarea acestei noi investiții.

Aceste proiete de interconexiune au un impact semnificativ atât asupra dezvoltării rețelelor, cât și asupra producției de energie în România, Republica Moldova și, în viitor, în Ucraina. Transelectrica și-a asumat acest angajament în susținerea investițiilor și că există o perspectivă optimistă privind evoluția interconexiunii în această regiune.
De asemenea, Transelectrica are proiecte de interconexiune și pentru alte zone, care vor fi incluse în Planul de Dezvoltare pe 10 ani al Transelectrica, aflat în curs de aprobare la ANRE.
Acest plan include investiții și întăriri de rețea în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, având numeroase proiecte strategice cu potențial de a dinamiza economia României și a tuturor părților implicate.