Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Transgaz urmează să devină, indirect, operatorul întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova

spot_img

preluare www.e-nergia.ro

Transgaz, opeatorul rețelei naționale de transport al gazelor, urmează să semneze azi, la Chișinău, contractul pentru operarea, prin fima de acolo, a întregii rețele de transport a gazelor naturale din Moldova. Operarea era făcută de o firmă controlată de Gazprom.

“Suntem în stadiul negocierilor finale. Luni trebuie să prezentăm la ANRE din Republica Moldova contractul de locațiune, care să fie între Moldovagaz și Moldovatransgaz pe de pe parte și Moldovagaz și Vestmoldtransgaz, care este filiala Transgaz în Republica Moldova, unde suntem acționari noi (Transgaz – n.r.), cu 75%, și BERD, cu 25%. Luni trebuie să prezentăm contractul negociat, semnat de ambele părți la ANRE. Suntem în etapa finală. Negociază și azi, și mâine, în așa fel încât în prima parte a zilei de luni să ajungem la parte de semnare a contractului”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în exclusivitate pentru ziarul Gândul.

Ce se preia

Sistemul de tranaport al gazelor naturale din Moldova presupune existența a două companii.

Una este VestMoldTransgaz, controlată de Transgaz (75%) și BERD (25%), și care se ocupă de operarea (după ce a fost construită), conductei dinspre România, Iași-Ungheni-Chișinău, desigur, pe partea moldoveneacă.

A doua, de fapt cea mai mare, este Moldova TransGaz, care este controlată de MoldovaGaz, companie controlată la rândul ei de gigantul rus Gazprom. MoldovaGaz este o companie integrată, care se ocupă și de transport, și de dsitribuție și de furnizare, ceea ce încalcă principiul unblundling-ului european– nu poți să fii și  furnizor și transportator sau distribuitor în același timp.

Potrivit unor explicații pe care le-am primit de la surse locale, Parlamentul moldovean a amendat legislația privind separarea activităților (unblundling), dar, din câte se pare, lucrurile nu au avansat pentru că s-a opus MoldovaGaz – controlată, repetăm, de Gazprom.

Ca atare, ANRE din Republica Moldova urmează să desemneze VestMoldTransgaz operator independent de sistem (independent system operator), și să îi atribuie contractul de operare a întregii rețele, inclusiv a celei operate până acum de MoldovaGaz, căreia urmează să i se anuleze licența. MoldovaGaz va rămâne desigur proprietară pe active- – conducte – dar operarea va fi făcută de VestMoldTransgaz, companie controlată de Transgaz.

„Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din Republica Moldova, în integralitatea sa”, a precizat Ion Sterian citat de Gândul.

Potrivit sursei citate, ultimele discuții vizează Transnistria, teritoriu care în practică nu poate fi administrat de ANRE-ul moldovean și unde operează tot o firmă controlată de MoldovaGaz.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE