Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Tratatului Comunității energetice a fost extins cu încă 10 ani

spot_imgspot_img

Extinderea Tratatului Comunității energetice, Reglementările TEN-E și mecanismele de tranzacționare a emisiilor de carbon au fost examinate în cadrul reuniunii anuale a Consiliului ministerial al Comunității Energetice, la care a participat și ministrul Energiei, Victor Parlicov, împreună cu secretarul de stat Constantin Borosan și secretarul de stat la Ministerul Mediului, Aliona Rusnac.

RENERGY

Astfel, participanții la reuniune au aprobat extinderea cu încă 10 ani a Tratatului Comunității energetice, în vigoare din 2005.

De asemenea, s-a examinat transpunerea Regulamentului TEN-E revizuit al Uniunii Europene, care stabilește noi reguli UE pentru infrastructura energetică transfrontalieră. Acesta a fost votat de Parlament la 5 octombrie a.c. și va consolida interconexiunile transfrontaliere existente și va ajuta la constucția la timp a infrastructurii transfrontaliere prin simplificarea și accelerarea procedurilor de autorizare.

RENERGY

Noul regulament TEN-E va fi, de asemenea, esențial pentru sprijinirea obiectivelor de neutralitate climatică ale Comunității Energiei, iar implementarea acestuia va începe deja în 2024 odată cu identificarea primei liste de Proiecte de Interes pentru Comunitatea Energetică.

RENERGY

Secretariatul Comunității energetice a prezentat Raportul de implementare pentru anul curent, care reflectă stadiul actual al implementării Directivei privind energia din surse regenerabile, a Directivei privind eficiența energetică și a Regulamentului de guvernanță. Consiliul Ministerial a cerut tuturor părților contractante să accelereze implementarea completă și rapidă a acquis-ului comunitar în toate domeniile.

RENERGY

Consiliul și-a reiterat angajamentul față de Foaia de parcurs de decarbonizare pentru 2021, subliniind importanța legislației privind energia și clima și a obiectivelor pentru 2030. Au fost stabilite planuri pentru actualizarea foii de parcurs în 2024, cu angajamentul de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050 și de a continua discuțiile privind mecanismele de tranzacționare a emisiilor de carbon. Datele transparente privind emisiile și recunoașterea reciprocă a garanțiilor de origine au fost discutate ca elemente esențiale ale acțiunii viitoare.

RENERGY

În cadrul vizitei la Viena, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut întrevederi cu reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, UNIDO, fiind discutate mecanismele de finanțare a eficienței energetice în Republica Moldova, operaționalizarea Centrului Naționale pentru Energie Durabilă, implementarea standardului ISO 50001 managementul energiei, dar și Programul de țară al UNIDO după 2024.

De asemenea, delegația moldovenească a avut o întrevedere cu directorul general al Agenției internaționale pentru energie atomică, Rafael Mariano Grossi. Subiectele abordate au vizat cooperarea regională și securitatea nucleară în regiune, planurile de extindere a capacităților de generare și informarea publicului despre beneficiile energiei nucleare.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE