Acest deceniu este esențial pentru a reuși să limităm creșterea temperaturii globale la suprafață la 1,5°C peste nivelurile preindustriale, în conformitate cu Acordul de la Paris. Prin urmare, există o nevoie urgentă de acțiuni rapide și imediate pentru a reduce emisiile globale de dioxid de carbon (CO2) până în 2030, o parte semnificativă a acestei reduceri urmând să aibă loc în domeniul energiei.
Cu toate acestea, în prezent, tranziția energetică rămâne în continuare în derivă, iar emisiile globale de gaze cu efect de seră au atins niveluri record. Raportul IRENA World Energy Transitions Outlook 2023: 1,5°C pathway (Perspective privind tranziția energetică mondială 2023: calea de 1,5°C) concluzionează că este necesară o accelerare semnificativă a implementării energiei regenerabile, a stocării energiei și a combustibililor regenerabili, împreună cu progrese tangibile în ceea ce privește eficiența energetică și electrificarea sectoarelor de utilizare finală, pentru a readuce lumea pe drumul cel bun în vederea atingerii obiectivelor climatice globale.
Factorii de decizie politică, autoritățile din domeniul energiei, industria și societatea civilă au ocazia de a se alinia la cea de-a 28-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP28) pentru a conveni asupra obiectivelor globale de triplare a capacității de generare a energiei din surse regenerabile și de dublare a ratei de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030. Acest raport consolidează o analiză la nivel înalt a acestor obiective, detaliind deficiențele existente și identificând factorii-cheie care să le rezolve. Acesta reprezintă perspectivele globale în domeniul energiei regenerabile și al schimbărilor climatice, Președinția COP28, Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) și Alianța globală pentru energii regenerabile (GRA) unindu-se pentru a oferi recomandări concrete privind mijloacele de atingere a acestor obiective în materie de energie regenerabilă și de eficiență energetică.