spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Turbină eoliană transformată într-o locuință compactă și sustenabilă

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ai visat vreodată să trăiești într-o turbină eoliană? Ei bine, acest vis a devenit realitate! Începând de astăzi, este posibil să locuiești într-o nacelă transformată în casă de Vattenfall, împreună cu studioul de design Superuse. Această nacelă, partea superioară a unei turbine eoliene, a fost transformată într-o casă mică, dar complet funcțională. Măsoară patru metri lățime, zece metri lungime și trei metri înălțime, fiind parte a unei turbine care a funcționat în Austria timp de 20 de ani. Proiectul este un exemplu perfect de cum materialele pot fi reutilizate în moduri inovatoare, iar casa este expusă în cadrul Dutch Design Week între 19 și 27 octombrie.

RENERGY

De la exterior, încă se poate observa clar că această casă a fost odată o turbină eoliană. Însă, odată ce pășești înăuntru, descoperi un spațiu confortabil, pregătit pentru a te simți ca acasă. Există o bucătărie, o baie și un spațiu de locuit, toate echipate cu soluții inteligente, precum o pompă de căldură, panouri solare și un boiler solar.

În următoarele decenii, mii de turbine eoliene vor fi demontate sau înlocuite. Multe dintre componentele acestor turbine, cum ar fi fundația, turnul, cutia de viteze și generatorul, sunt fabricate din metal sau beton și sunt ușor reciclabile. De exemplu, oțelul poate fi topit și refolosit, dar acest proces necesită multă energie și produce emisii. În schimb, ar fi mult mai eficient dacă materialele ar putea fi reutilizate cu cât mai puțină prelucrare. Anul trecut, Vattenfall a invitat patru firme de design să propună idei pentru a oferi o a doua viață turbinelor eoliene care și-au încheiat durata de funcționare.

Casa mică a fost concepută și proiectată de Superuse și realizată în colaborare cu Blade-Made și Woodwave. Superuse a ales soluția cea mai provocatoare: crearea unei case conforme cu codul de construcție într-o nacelă de dimensiuni reduse. Nacela provine dintr-o turbină V80 de 2MW, primul model cu suficient spațiu pentru o casă mică. Deși dimensiunea este limitată, casa respectă toate reglementările și poate fi utilizată atât pentru locuință, cât și pentru vacanțe.

Jos de Krieger, partener la Superuse și Blade-Made, explică: „Cel puțin zece mii de naceluri din această generație sunt disponibile la nivel global, majoritatea fiind încă în funcțiune. Aceasta oferă o perspectivă și o provocare pentru proprietari și dezasamblatori. Dacă o casă poate fi construită dintr-o structură atât de complexă, atunci soluții mai simple sunt, de asemenea, posibile și scalabile.”

Casa a fost mobilată cu mobilier sustenabil și de ocazie, furnizat de Reliving, inclusiv o masă realizată dintr-o lamă de turbină reciclată. Instalația electrică a fost realizată de Feenstra, o subsidiară Vattenfall.

Vattenfall la Dutch Design Week

În cadrul Dutch Design Week, cele patru concepte dezvoltate de studiourile de design vor fi expuse. Pe lângă casa mică, vor fi prezentate și alte idei inovatoare, cum ar fi construirea de insule plutitoare din lame de turbine uzate, opere de artă inspirate de datele produse de turbine și viziuni asupra reutilizării componentelor de turbine. Detalii suplimentare despre aceste proiecte se pot găsi pe site-ul Vattenfall.

Despre nacelă

Nacela utilizată pentru acest proiect provine dintr-o turbină V80 de 2MW, construită în 2005 la parcul eolian Gols din Austria. În cei 20 de ani de funcționare, această turbină a produs 73 GWh de electricitate, suficientă pentru a alimenta peste 29.000 de gospodării timp de un an. Turbina a avut o înălțime de 100 de metri și a fost dezafectată de compania olandeză Business in Wind, care a făcut posibil acest proiect inovator.

Astfel, o simplă nacelă, odată componentă a unei turbine, devine acum un exemplu de locuință sustenabilă și un simbol al viitorului reutilizării materialelor în arhitectură.

RECENTE

Junghietu: Securitatea energetică este o chestiune de suveranitate – concluzii după reuniunea regională de la Varșovia

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a revenit din Polonia, unde a participat la reuniunea dedicată...

Trenuri electrice în Moldova: proiectul‑draft al standardelor de electrificare feroviară intră în consultare publică

Avem motive serioase de optimism că locomotivele electrice vor deveni realitate în Moldova, deoarece...

Premier Energy contrazice ANRE: Avizele sunt emise legal, problema e cadrul normativ

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat, în data de 9 aprilie...

“Foc la Ghete” pentru parcul fotovoltaic de 54 MW de la Bilicenii Noi

Redacția renergy.md a scris săptămâna trecută despre proiectul de hotărâre 375/MEn/2025 pentru autorizarea centralei fotovoltaice...

SIMILARE

Se pregătește proiectul care va stabili componența Comisiei pentru testarea inovațiilor în energie

Ministerul Energiei a anunțat inițierea elaborării unui proiect de dispoziție guvernamentală care va stabili,...

Un alt stadion european cu acoperiș fotovoltaic: Ernst Happel din Viena produce 3,8 GWh pe an

Ernst Happel Stadion din Viena, cel mai mare stadion al Austriei, a terminat recent...

Signal Iduna Park devine cel mai mare stadion cu acoperiș fotovoltaic din Germania

Borussia Dortmund și RWE au încheiat un parteneriat pe șase ani pentru a transforma...

Ministerul Energiei lansează inițiativa de elaborare a Strategiei de transformare digitală în sectorul energetic pentru 2025–2032

Ministerul Energiei anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, Wind Rise Plus, construiește primul parc...

ANRE ajustează intervalele tarifare pentru energia electrică în cadrul proiectelor demonstrative din SANDBOX

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat modificarea Hotărârii nr. 356 din...

Astana investește 190 de milioane de dolari într-un proiect Smart-City

Astana, capitala Kazahstanului, a semnat un acord de 190 de milioane de dolari pe...

Ministerul Energiei organizează sesiune de instruire privind mecanismul Sandbox în energie

Ministerul Energiei anunță organizarea unei sesiuni de instruire adresate antreprenorilor, cercetătorilor, inovatorilor și experților...

Inovația și sustenabilitatea ajung la București în cea mai mare expoziție din țară dedicată tehnologiilor și soluțiilor verzi

GREEN ENERGY EXPO, ROMENVIROTEC și noul concept URBAN SMART EXPO creează împreună platforma cu...