Thursday, June 13, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ukrenergo: aviz pozitiv pentru interconectare permanentă între sistemele energetice din Europa Continentală și Ucraina

spot_imgspot_img

Operatorii de sisteme de transport din Europa Continentală anunță că Ukrenergo, operatorul de transport și de sistem ucrainean, a obținut conformitatea cu cerințele tehnice necesare pentru a permite o interconectare permanentă între sistemele energetice din Europa Continentală și Ucraina.

Proiectul de sincronizare cu Ukrenergo a început în 2017, odată cu semnarea Acordului privind condițiile pentru viitoarea interconectare a sistemului energetic al Ucrainei cu sistemul energetic al Europei Continentale. Anunțul de astăzi semnalează implementarea deplină a condițiilor incluse în acest acord.

La 16 martie 2022, a fost realizată o sincronizare de urgență ca un semnal de solidaritate între OTS din Europa Continentală și Ukrenergo. De atunci, Ukrenergo a depus eforturi extraordinare, în condiții dificile de război, pentru a obține respectarea deplină a normelor operaționale.

De asemenea, OTS din Europa Continentală au decis să mărească limita de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova la 1 700 de megawați, pe baza simulărilor privind securitatea și stabilitatea sistemului, ceea ce reflectă o creștere de 500 MW față de limita anterioară.

Dl Volodymyr Kudrytskyi, directorul general al Ukrenergo, a menționat:

Apreciem foarte mult decizia de astăzi și sunt sigur că această realizare va contribui la creșterea semnificativă a flexibilității și fiabilității funcționării rețelei noastre și la crearea condițiilor pentru extinderea cooperării. Acesta este rezultatul multor ani de muncă perseverentă, care a fost deosebit de dificilă de la izbucnirea războiului pe scară largă. Suntem recunoscători ENTSO-E pentru sprijinul continuu și încrederea acordată de-a lungul acestui proces.
Președintele ENTSO-E, Zbyněk Boldiš, a declarat:

ENTSO-E salută noul nivel de cooperare între OTS din Europa continentală și Ukrenergo. Această evoluție nu numai că sporește securitatea energetică regională, dar promovează și o piață energetică mai integrată și mai eficientă. De asemenea, subliniază eforturile noastre continue de a asigura o rețea de energie electrică rezistentă și integrată și de a încuraja cooperarea între OTS europeni.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE