Zona de protecție a liniilor electrice este o zonă situată de ambele părți ale liniei electrice, sub formă de spațiu terestru, spațiu acvatic, incluzând și spațiul aerian de deasupra acestei zone. Dimensiunea zonei de protecție depinde de locul în care este amplasată linia electrică (de-a lungul terenului, peste un corp de apă), de designul acesteia (cablu sau aerian), de scopul său (linie electrică sau de comunicații) și de clasa de tensiune a liniei.

Orice lucrare efectuată în zona de protecție a liniilor electrice este una dintre activitățile care expun lucrătorul la un pericol sporit pentru viață sau la daune pentru sănătate.
Limitele zonelor de protecție a liniilor electrice
Zona de protecție a liniilor electrice aeriene care circulă pe uscat variază în funcție de tensiunea acestor linii. Pentru liniile electrice aeriene cu tensiunea de până la 1000 V, inclusiv liniile de comunicații, zona de protecție este o parcelă de teren și spațiul aerian de-a lungul liniei pe toată lungimea acesteia, la o distanță de cel puțin doi metri de ambele părți ale liniei respective; pentru liniile electrice aeriene de înaltă tensiune din clasele de tensiune 6 și 10 kV această distanță este de 10 m; pentru liniile electrice aeriene din clasa de tensiune 35 kV – 15 m; pentru liniile electrice aeriene 110 kV – 20 m etc.
În cazul liniilor electrice cu cablu așezate în pământ, zona de protecție este de un metru de la locul de amplasare a celui mai exterior cablu, indiferent de tensiunea acestuia. Pentru o linie de cablu de comunicații, această distanță este de 2 metri.
Atât liniile aeriene, cât și cele prin cablu pot trece prin diverse corpuri de apă pe întreaga lor lungime, iar zona de protecție se aplică și acestor secțiuni de linii electrice. În cazul liniilor aeriene care trec prin corpuri de apă care nu sunt navigabile, dimensiunea zonei de protecție este aceeași cu cea a celorlalte secțiuni ale liniei aeriene care se desfășoară pe uscat. În cazul în care linia trece prin corpuri de apă navigabile, zona de protecție, indiferent de valoarea tensiunii, este de 100 de metri.
Zona de protecție a liniilor aeriene așezate pe fundul corpurilor de apă este de 100 de metri în toate cazurile.
Activități umane în zona de protecție a liniilor electrice
De ce se introduce conceptul de zonă de protecție a liniilor electrice? În primul rând, pentru a asigura siguranța oamenilor în ceea ce privește posibila electrocutare, rănirea în caz de deteriorare a acestei linii, precum și pentru a preveni posibilul impact negativ al radiațiilor electromagnetice asupra corpului uman.

Conform statisticilor și rezultatelor cercetărilor, s-a stabilit că prezența prelungită a unei persoane în zona de protecție a liniilor electrice duce la perturbarea sistemelor cardiovasculare, nervoase, endocrine, neurohormonale, imunitare și a altor sisteme și organe ale corpului uman.
Construcția oricăror clădiri și structuri este interzisă în zona de protecție a liniilor electrice. În același timp, parcelele de teren de-a lungul cărora trec liniile electrice nu sunt retrase de la proprietarii lor; acestea pot fi exploatate, dar cu anumite restricții, în funcție de condițiile locale și de robinetul liniilor.

De exemplu, în cazul în care o linie de cablu trece de-a lungul teritoriului unei parcele de teren și proprietarul acestei parcele de teren intenționează să efectueze lucrări de excavare, acesta trebuie să țină cont de faptul că este interzisă efectuarea acestor lucrări în zona de protecție a liniei de cablu care trece.
De cele mai multe ori, accidentele în zona de protecție a liniei electrice se produc în timpul pregătirii furajelor și al recoltării, atunci când utilajele de recoltare lucrează pe parcele.
Un măturător care stivuiește fânul în apropierea unei linii de înaltă tensiune poate să o atingă, să ajungă în spatele ei, iar un fir poate cădea peste el. În această situație, tractoristul nu poate coborî stivuitorul, deoarece se află în spatele firului. Dacă se dă înapoi, firul rupt poate provoca și mai multe probleme.
În cazul în care parcela de teren va fi folosită pentru cultivarea culturilor, trebuie să se ia în considerare și faptul că linia electrică care traversează parcela de teren poate fi deteriorată, iar echipa de reparații, care repară avaria, va distruge o parte din culturi.
Restrângerea activităților în zona de protecție a liniilor electrice este condiționată nu numai de siguranța oamenilor, ci și de necesitatea de a preveni posibilele deteriorări ale liniilor, întreruperea funcționării normale a acestora. Mai jos sunt prezentate restricțiile privind activitățile în zona de protecție a liniilor electrice.
În zona de protecție a liniilor electrice este interzisă:
- exploziile, excavațiile, lucrările de asanare a terenurilor;
- plantarea copacilor;
- depozitarea de gunoaie, pământ, paie, zăpadă etc..;
- irigarea culturilor agricole, turnarea de substanțe agresive care pot provoca distrugerea liniilor de cablu sau a suporturilor liniilor aeriene;
- închiderea drumurilor de acces existente la liniile electrice;
- permiterea șederii persoanelor pentru perioade lungi de timp;
- să efectueze orice acțiuni care pot duce la perturbarea funcționării normale a rețelelor electrice;
- să instaleze/demonteze diverse structuri, clădiri, instalații, comunicații fără aprobarea prealabilă a organizației care deservește liniile electrice care trec pe lângă locul lucrărilor planificate.
Atunci când se întocmesc documentele pentru un nou teren, de-a lungul căruia trece o linie electrică, sau când se planifică efectuarea de lucrări, este necesar să se obțină permisiunea organizației care asigură întreținerea acestor rețele electrice. O atenție deosebită trebuie acordată liniilor de cablu, care sunt foarte des descoperite doar dacă sunt deteriorate accidental în timpul lucrărilor de excavare la fața locului.
Reguli de aflare în zona de protecție a liniilor electrice
În ceea ce privește daunele cauzate de radiațiile electromagnetice provenite de la liniile electrice, cu cât o persoană se află mai departe de linia electrică, cu atât este mai puțin expusă la efectele negative ale radiațiilor electromagnetice. Prin urmare, este necesar, dacă este posibil, să se stea cât mai departe de liniile electrice de înaltă tensiune care trec sau să se reducă timpul petrecut în zona de posibilă radiație electromagnetică.
Liniile electrice sunt mortale, mai ales cele de înaltă tensiune. Prin urmare, trebuie respectate următoarele reguli de siguranță atunci când vă aflați în imediata apropiere a liniilor electrice.
Este interzis să vă apropiați de un fir gol întins pe sol, deoarece există o probabilitate ridicată ca acesta să fie sub tensiune. Dacă o persoană se apropie de fir la o distanță mai mică de opt metri, aceasta va fi afectată de tensiunea de pas și va fi electrocutată. Dacă firul se află la o distanță mai mică de 8 metri de persoană, aceasta trebuie să părăsească zona periculoasă mergând „în pas de gâscă”, cu un picior deasupra celuilalt.
De asemenea, trebuie reținut faptul că există o distanță admisibilă față de părțile instalației electrice aflate sub tensiune de funcționare. De exemplu, dacă firele goale sunt excesiv de căzute, o persoană care se apropie de ele la o distanță inacceptabilă va fi electrocutată.
Este interzis să vă apropiați de liniile electrice care se află în stare de urgență sau care prezintă semne de deteriorare. De exemplu, dacă se aud sunete de pocnituri și sunt vizibile arcuri electrice, linia poate fi deteriorată în orice moment și poate provoca vătămarea unei persoane.
Respectarea cerințelor de siguranță la efectuarea de lucrări în apropierea liniilor electrice
În cazul în care este necesar să se efectueze lucrări în zona de protecție a unei linii electrice active cu ajutorul unui camion macara, al unui excavator sau cu ajutorul altor mecanisme, operatorului de macara, operatorului de excavator, operatorului de utilaj trebuie să i se elibereze un permis de lucru, care definește condițiile de lucru în condiții de siguranță. Lucrările sunt supravegheate de lucrători ingineri și tehnicieni cu grupa de calificare V.
Desemnarea persoanei responsabile pentru deplasarea în siguranță a încărcăturilor cu ajutorul macaralelor este înregistrată în ordinul de autorizare la rândul „Instrucțiuni separate”. Administrația aplică o ștampilă în certificatul de călător al macaragiu cu privire la interzicerea instalării neautorizate a macaralei pentru a lucra în apropierea liniei electrice în funcțiune fără un ordin de autorizare.
Înainte de începerea lucrului, conducătorii de mașini de ridicat și operatorii de macara sunt instruiți la locul de muncă în măsura în care este necesar pentru efectuarea în siguranță a lucrărilor viitoare.
Exploatarea macaralei în apropierea liniei electrice este permisă cu condiția ca distanța în aer de la corp, de la piesele de ridicare și de alunecare, de la cablul de încărcare, de la sarcina ridicată până la cel mai apropiat cablu să fie egală cu (nu mai mică de):
Tensiunea liniei, kV | >1 | 1-20 | 35-110 | 220 | 300-500 |
Distanța, m | 1,5 | 2 | 4 | 6 | 9 |
Carcasele mașinilor de ridicat care funcționează în zona de protecție a liniilor electrice trebuie să fie legate la pământ cu ajutorul unei prize de pământ portabile. Carcasele mașinilor cu șenile nu sunt puse la pământ.
Deplasarea pe sub linia activă este permisă dacă distanța verticală dintre punctul cel mai înalt al mașinii mobile sau de deplasare și conductorul inferior al liniei este egală cu (nu mai mică de):
Tensiunea liniei, kV | >1 | 1-20 | 35-110 | 220 | 330 | 500 |
Distanța, m | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Mașinile cu dimensiuni mari de înălțime, atunci când ies de pe carosabil, traversează linia electrică mai aproape de suportul unde firele sunt suspendate mai sus decât în mijlocul deschiderii.
Atunci când lucrează în apropierea unei linii de înaltă tensiune, șoferii trebuie să se asigure că brațul macaralei nu se înclină spre fire sau spre suport pe teren accidentat.
În caz de vânt puternic, furtună, ploaie, lucrările în zona de protecție a liniilor de înaltă tensiune trebuie oprite și toți lucrătorii trebuie îndepărtați din aceasta.
În cazul în care este necesar să se efectueze lucrări sub fire, linia este deconectată. În acest caz, compania convine cu proprietarul liniei electrice cu privire la posibilitatea și condițiile de deconectare a acesteia. El se asigură că linia este deconectată la toate intrările care exclud tensiunea, precum și că linia este alimentată de o altă linie electrică (dacă aceasta este paralelă cu cea deconectată).
Reprezentantul liniei de transport notifică compania cu privire la scoaterea de sub tensiune și înmânează personal o autorizație scrisă de efectuare a lucrărilor la locul de muncă. Încheierea lucrărilor în zona de protecție a liniei electrice este reglementată de un ordin de autorizare.
În cazul ascensoarelor hidraulice și al turnurilor telescopice, înainte de începerea lucrărilor, se verifică funcționarea pieselor de extindere și de ridicare. În plus, partea de ridicare a turnurilor telescopice trebuie să fie instalată vertical și fixată în această poziție.
În cazul nerespectării cerințelor tehnice și organizatorice descrise care asigură siguranța muncii la echipamentele de ridicare în zona liniilor electrice, brațul sau corpul macaralei poate intra în contact cu firele liniilor aeriene cu o tensiune de până la 1000 V și mai mare.
Atunci când brațul este în contact direct cu un fir sau când contactul se face printr-un spațiu de descărcare (arc electric), un curent trece prin macara în sol, formând un câmp electric în jurul acesteia.
O persoană aflată în apropierea robinetului cade în zona de curgere a curentului, pe tălpile picioarelor sale se va aplica o tensiune, care va fi cu atât mai mare cu cât intensitatea curentului care trece prin robinet în sol este mai mare, cu cât rezistența solului și lungimea pasului sunt mai mari. Tensiunea pasului scade pe măsură ce crește distanța față de macara. Atunci când piciorul se află la mașina propriu-zisă, magnitudinea tensiunii pasului va fi maximă.