spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Confuzie cu privire la angajamentele Franței în materie de energie regenerabilă din planul național pentru energie și climă

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Includerea surprinzătoare de către Franța a unui obiectiv de producție de energie regenerabilă pentru 2030 în planurile sale privind energia și clima a părut să dezamorseze o dispută de lungă durată cu Comisia Europeană, însă experții se străduiesc să înțeleagă ce înseamnă de fapt noile cifre.

În cele 300 de pagini ale Planului său național final privind energia și clima, prezentat la 10 iulie, Franța a inclus un obiectiv de consum de aproximativ 570 TWh de energie regenerabilă în 2030.

Comisia Europeană criticase primul proiect de NECP (prezentat în noiembrie 2023) pentru că nu preciza ponderea energiilor regenerabile în consumul final de energie. Anterior, Parisul inclusese în schimb un obiectiv de “energie decarbonizată” pentru 2030, luând în considerare energia din surse regenerabile și nucleare.

Experții și-au exprimat confuzia cu privire la acest document, afirmând că este dificil de evaluat modul în care a fost stabilit obiectivul de 570 TWh.

Deși acest obiectiv privind consumul total de energie din surse regenerabile a fost inclus în NECP 2024 final, nu au existat actualizări corespunzătoare ale energiei proiectate din surse regenerabile individuale, cum ar fi energia eoliană, solară și încălzirea din surse regenerabile.

Aceste cifre au rămas neschimbate față de proiectul NECP din decembrie 2023 și față de strategia franceză non-legislativă privind energia și clima (SFEC) publicată în noiembrie anul trecut.

În plus, obiectivul francez privind energia regenerabilă este exprimat în unități absolute de TWh și nu ca procent din consum, așa cum este cazul obiectivului UE privind energia regenerabilă.

În cadrul unei conferințe de presă, Ministerul Energiei nu a confirmat evaluările din mass-media, utilizate de unii experți, conform cărora NECP actualizat ar asigura o pondere a energiei regenerabile de 41,3% din consumul final brut de energie până în 2030 (comparativ cu o cerință a UE de 44% pentru Franța și 42,5% pentru UE).

Această cifră a fost obținută prin compararea obiectivului de 570 TWh cu prognoza NECP de 1 381 TWh de consum final de energie până în 2030.

Ministerul Energiei a declarat că acest lucru “nu corespunde metodologiei utilizate pentru a determina ponderea energiei regenerabile în consumul final [brut] de energie”, dar nu a dorit să clarifice cifra corectă.

Cu toate acestea, Franța a utilizat anterior aceeași metodologie. În versiunea din 2019 a planului său NECP, Franța a declarat că va atinge o pondere de 33% a energiei regenerabile în consumul final de energie, pe baza unui consum de energie de 120 de milioane de tone echivalent petrol (Mtep), din care 41 Mtep provin din surse regenerabile.

Numărătoare dublă?

Potrivit consultantului independent în domeniul climei, Stéphane, “nu văd cum am putea ajunge la un consum de 570 TWh fără o dublă contabilizare”.

Însumând proiecțiile pentru 2030 ale proiectului NECP privind energia solară, energia eoliană offshore și onshore, energia hidroelectrică, biogazul și încălzirea și răcirea din surse regenerabile, cifra este de 546 TWh de energie regenerabilă.

Jules Nyssen, președintele asociației franceze a industriei energiei regenerabile Syndicat des énergies renouvelables, a fost deschis la această posibilitate. “Nu sunt sigur că nu există o dublă contabilizare. De exemplu, gazul regenerabil este o componentă a căldurii”, a declarat Nyssen pentru Euractiv.

Ministerul Energiei recunoaște această complexitate, observând că “sistemul energetic nu este un sistem complet liniar” și declarând presei că “există surse de energie care sunt utilizate pentru a produce alți vectori energetici.

Ministerul a citat ca exemplu biogazul, “care poate fi utilizat pentru a produce căldură, iar o parte din căldură provine din electricitate, care este ea însăși regenerabilă”.

Această lipsă de claritate ar putea conveni guvernului francez. Politicieni de rang înalt, precum ministrul economiei și energiei, Bruno Le Maire, și fostul ministru al energiei, Agnès Pannier-Runacher, au făcut anterior declarații la nivel înalt că nu se vor conforma solicitării Comisiei Europene privind un obiectiv în materie de energie regenerabilă.

Cu toate acestea, unele părți interesate sunt sceptice că concesiile făcute de guvern în NECP final vor fi suficiente. “Nu este sigur că Comisia Europeană va fi mulțumită”, a declarat Nyssen.

Concesia făcută de Franța Comisiei ar putea fi interpretată și ca o pierdere de influență la Bruxelles, deoarece vine într-un moment de instabilitate politică, care ar putea afecta capacitatea țării de a-și impune interesele la Bruxelles.

Franța a făcut presiuni pentru ca viitoarele obiective ale UE pentru 2040 să includă atât energia nucleară, cât și sursele regenerabile de energie. Ca parte a acestui efort, Franța a condus o “Alianță nucleară a UE” a țărilor cu energie nucleară în mixul lor energetic.

RECENTE

Termoelectrica lansează licitație internațională pentru servicii de consultanță în cadrul proiectului de modernizare a sistemului termoenergetic din Chișinău

Termoelectrica, principalul furnizor de energie termică din municipiul Chișinău, anunță lansarea unei licitații internaționale...

Securitate energetică pentru Estul Europei: Neptun Deep și gazoductul Transbalcanic, oportunități pentru Moldova și Ucraina

Dezvoltarea Coridorului Transbalkanic de gaze și rolul Moldovei în calitate de coridor de tranzit...

ULTIMA ORĂ! Licitație majoră pentru parcuri de energie verde cu sisteme de stocare: lansare anunțată pentru această toamnă

O nouă licitație pentru construcția parcurilor regenerabile mari, însoțite de baterii de stocare a...

Energynomics revine la Chișinău cu evenimentul „Abordare Regională” – un pod energetic între România și Moldova

📅 30 aprilie 2025🕘 09:00 – 16:00📍 Hotel Radisson Blu Leogrand, Chișinău Miercuri, pe 30...

SIMILARE

Termoelectrica lansează licitație internațională pentru servicii de consultanță în cadrul proiectului de modernizare a sistemului termoenergetic din Chișinău

Termoelectrica, principalul furnizor de energie termică din municipiul Chișinău, anunță lansarea unei licitații internaționale...

ULTIMA ORĂ! Licitație majoră pentru parcuri de energie verde cu sisteme de stocare: lansare anunțată pentru această toamnă

O nouă licitație pentru construcția parcurilor regenerabile mari, însoțite de baterii de stocare a...

Val nou de specialiști în eficiență energetică: Registrul auditorilor din Moldova ajunge la aproape 200 de experți

Numărul auditorilor energetici din Moldova continuă să crească, pe măsură ce interesul pentru eficiența...