Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

A fost lansată cartea “Înțelegerea fizicii rețelelor electrice”

spot_imgspot_img

Electricitatea, o parte fundamentală a vieții noastre de zi cu zi, călătorește prin intermediul liniilor electrice, dar v-ați întrebat vreodată care sunt detaliile complicate din spatele proiectării lor? Rețelele electrice reprezintă coloana vertebrală a sistemului nostru energetic, conectând producătorii la consumatori. În orașe, echipamentele sunt adesea ascunse sub pământ, în timp ce în zonele rurale, liniile electrice aeriene și substațiile sunt mai frecvente.

Tensiunea și pierderile din rețea
Gândiți-vă la electricitate ca la apa care curge printr-o conductă – tensiunea este presiunea, iar curentul este fluxul. Echilibrarea acestora este crucială pentru un transfer eficient de energie. În Europa, gospodăriile au de obicei 230V la conductorul neutru sau 400V între două faze. Cu toate acestea, aproximativ 4% din energie se pierde din cauza căldurii în timpul transportului. Creșterea tensiunii reduce pierderile, dar crește riscul de scurtcircuit, subliniind echilibrul delicat dintre eficiență și siguranță.

Linii aeriene: “fire”, nu “cabluri”
Înțelegerea firelor aeriene este esențială. Spre deosebire de cabluri, firele cu conductor sub tensiune nu au înveliș izolator. Sunt utilizate diferite materiale metalice, cum ar fi firele compozite din aluminiu și oțel, fiecare dintre acestea având un scop specific în rețeaua de transport.

O privire mai atentă asupra firelor: Aluminiu, conductori și efecte corona
Materialele contează în conductorii aerieni. Materialele compozite aluminiu-oțel oferă rezistență și conductivitate. Conductorii în fascicule sporesc capacitatea electrică, reducând “efectul corona”, un fenomen de descărcare electrică. Înțelegerea acestor subtilități ne ajută să apreciem complexitatea rețelelor electrice și eforturile continue de a spori eficiența și siguranța.

Această carte explorează starea actuală a economiei energetice, concentrându-se în mod special pe sistemul de energie electrică. Autorii propun un model numit “actor-layer”, înlocuind lanțul tradițional al valorii din industria energetică cu patru straturi distincte: fizic, piață, date și reguli. Aceste straturi evidențiază actorii centrali din industria energetică și relațiile dintre ei, prezentate sub forma unui infografic extins și susținute de optsprezece texte detaliate care acoperă subiecte esențiale, cum ar fi curentul electric, piața de energie și reglementările.

Cea de-a doua parte a cărții proiectează perspectivele tranziției energetice, explorând schimbările anticipate în sistemul de energie electrică. Utilizând informațiile din prima parte, aceasta oferă exemple concrete de impact al tranziției energetice în diverse domenii, facilitând o înțelegere mai profundă. Cartea construiește o punte către proiectul “WindNODE”, prezentând inovații din nord-estul Germaniei în tranziția energetică între 2017 și 2021. Se evidențiază proiecte care vizează flexibilitatea încărcăturilor industriale și rezidențiale, digitalizarea, cuplarea sectoarelor și altele.

Conceptele cheie abordate includ integrarea energiei eoliene în rețeaua de încălzire, clădirile inteligente, power-to-heat, sistemele digitale pentru rețeaua electrică a viitorului, furnizorii și consumatorii flexibili de energie electrică, controlul la distanță pentru diverse dispozitive și gestionarea sarcinii industriale și a hidrogenului cu o bază ecologică. Cartea analizează, de asemenea, rolul previziunilor meteorologice, utilizarea “Serious Gaming” și oportunitățile oferite de tranziția energetică digitală și ecologică în diferite regiuni.

1. Sun, Wind & Wires – Atlas of an Energy System in Transition –> Spreads (Download 5 MB)

2. Sun, Wind & Wires – Atlas of an Energy System in Transition –> Single Pages (Download 5 MB)

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE