Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Administrația publică locală va putea utiliza gratuit infrastructura sistemului de distribuție a energiei electrice pentru instalarea sistemelor de iluminat public

spot_imgspot_img

Administrația publică locală va putea utiliza gratuit infrastructura sistemului de distribuție a energiei electrice pentru instalarea sistemelor de iluminat public. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, astăzi, raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru.

Prezentul proiect de lege vine ca răspuns la solicitările administrațiilor publice locale privind garantarea dreptului de a utiliza cu titlu gratuit infrastructura sistemului de distribuţie a energiei electrice, pentru instalarea sistemelor de iluminat public în comun cu rețeaua electrică de distribuție, instalarea camerelor video și amenajarea coșurilor de gunoi pe stâlpii rețelelor de distribuție a energiei electrice”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Suplimentar, proiectul de lege va mai aduce unele modificări în legislație. Potrivit acestora, echipamentele de măsurare a consumatorilor noncasnici de energie electrică vor putea fi instalate, verificate metrologic şi întreținute de către operatorul sistemului de distribuție, în baza unor tarife reglementate pentru prestarea serviciilor, stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În prezent, consumatorii noncasnici verifică individual echipamentul de măsurare.

Până a fi înregistrat în Parlament, proiectul a fost consultat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Premier Energy Distribution și Societatea pe Acţiuni „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS și urmează a fi examinată în ședința plenară a Parlamentului în prima lectură.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE