Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Amendament pentru eliminarea taxelor de schimbare a furnizorului de gaze și simplificarea procedurii de licențiere

spot_imgspot_img

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un amendament la Legea privind gazele naturale, consolidând în mod extins conformitatea țării cu standardele energetice ale Uniunii Europene.

Noile prevederi elimină taxele anterioare percepute clienților care doresc să schimbe furnizorul și permit licențele de comercializare și furnizare.

De asemenea, amendamentul include îmbunătățiri semnificative privind securitatea aprovizionării, integrând Regulamentele 2022/1032 și 2017/1938, și impune separarea operatorului de transport și de sistem.

Pe lângă aceste aspecte, modificarea consolidează rezervele strategice de gaze naturale ale Republicii Moldova, echivalente cu cel puțin 15% din consumul anual. Aceste rezerve vor fi depozitate în facilități situate în cadrul altor părți la Comunitatea Energiei, contribuind la asigurarea unei aprovizionări constante cu gaze naturale pentru Moldova.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE