Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

ANRE a aprobat metodologia de calculare a prețurilor pentru producerea energiei electrice

SURSĂANRE
spot_img

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat Hotărârea nr. 988. Această hotărâre va avea un impact semnificativ asupra modului în care se calculează, aprobă și aplică prețurile și tarifele reglementate pentru producerea energiei electrice și termice, precum și pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice.

  1. Numele și cuprinsul metodologiei: Hotărârea a modificat denumirea Metodologiei, detaliind clar că se referă la “Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate de producere a energiei electrice de către centralele de termoficare urbane și tarifele pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice.”
  2. Definirea metodei unice: Hotărârea stabilește metode unice de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru producerea energiei electrice, termice, distribuție și furnizare a energiei termice, inclusiv pentru apa caldă menajeră.
  3. Amortizarea activelor: Se clarifică procesul de amortizare a activelor, determinând o bază de calcul necesară pentru determinarea amortizării în scopuri tarifare.
  4. Durata de funcționare utilă: Durata de funcționare utilă a activelor este stabilită în conformitate cu Catalogul mijloacelor fixe și activelor nemateriale, aplicabil la momentul dării în exploatare a activului.
  5. Cheltuieli pentru procurarea combustibilului: Metodologia detaliază cum se determină cheltuielile pentru achiziționarea combustibilului, asigurând că nu depășesc tarifele reglementate pentru furnizarea gazelor naturale aprobate de ANRE.
  6. Utilizarea mijloacelor financiare: Hotărârea reglementează utilizarea mijloacelor financiare, stabilind că acestea pot fi folosite numai în scopuri de investiții, cu consecințe financiare dacă nu sunt utilizate corespunzător.
  7. Actualizarea tarifelor: Procedurile de actualizare a tarifelor în cazul recunoașterii imobilizărilor ale căror amortizare era acceptată în scopuri tarifare sunt detaliat reglementate.
  8. Alocarea cheltuielilor: Cheltuielile privind amortizarea mijloacelor fixe și imobilizărilor necorporale care nu pot fi atribuite direct uneia din activitățile reglementate sunt alocate proporțional valorilor inițiale a activelor repartizabile.
  9. Valoarea anuală a investițiilor: Formula pentru determinarea valorii anuale a investițiilor aprobate de ANRE este actualizată pentru a reflecta modul în care acestea sunt alocate în scopuri tarifare.
  10. Procedura de ajustare a tarifelor: Hotărârea introduce o procedură de ajustare a tarifelor și prețurilor în cazul unor factori obiectivi care generează necesitatea majorării sau micșorării veniturilor reglementate cu mai mult de 3%.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE