spot_imgspot_img

ANRE România aprobă noi reguli pentru racordarea producătorilor de energie la rețelele publice

SURSĂanre.ro
spot_imgspot_img

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 30.07.2024 Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, precum și pentru modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei privind racordarea utilizatorilor la rețeaua electrică de interes public, punând în aplicare dispozițiile art. 25 alin. (2^2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Metodologia are ca scop stabilirea regulilor privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 5 MW. Prin această reglementare se va înlocui conceptul actual prin care se instituie obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație.

Dezvoltarea și administrarea platformei pentru licitații și organizarea activității respective se realizează de către operatorul de transport și de sistem.

Metodologia se aplică începând cu data de 01.01.2026 pentru:

– racordarea locurilor de producere/de consum și de producere cu/fără instalații de stocare noi, cu puterea instalată a instalațiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, respectiv a instalațiilor de stocare noi, cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW;

– acordarea unui spor de putere pentru evacuare în situația amplasării la un loc de producere/de consum și de producere existent a unor instalații de producere a energiei electrice suplimentare/instalații de stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW;

– racordarea la un loc de consum existent a unor instalații de producere a energiei electrice/instalații de stocare cu putere instalată mai mare sau egală cu 5 MW.

Prin acest mecanism, sumele colectate prin licitație pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice, necesare pentru acoperirea cererilor solicitanților pentru alocare de capacitate, se utilizează de către operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice.

Totodată, ordinul revizuieşte prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare și ale actelor subsecvente acestuia, prin măsuri care se referă, în principal, la constituirea garanției financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum și de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare.

„Noua Metodologie are în vedere alocarea capacității disponibile a rețelei electrice prin metode de piață, și promovează un mecanism ce asigură un mediu concurențial care oferă o mai bună predictibilitate în sistemul energetic. Am văzut, în practică, că există situații în care participanți la piață care solicită aviz tehnic de racordare nu mai finalizează investiția pentru care l-au solicitat. Ne dorim să vedem mai mulți megawați instalați în rețele, care să genereze energie ieftină, astfel că, prin noile reglementări aprobate ne-am propus să construim un mecanism nou, îmbunătățit, prin care să asigurăm un cadru concurențial pentru investitorii serioși și să eliminăm eventuale încercări de speculă în vederea securizării racordării unor capacități, a declarat George Niculescu, Preşedintele ANRE.

RECENTE

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

SIMILARE

Guvernul pregătește cadrul legal pentru gestionarea crizelor energetice

Guvernul urmează să adopte, în ședința din 11 decembrie, un Regulament și un Plan...

Ministerul Energiei analizează măsurile pentru prevenirea crizei energetice în sezonul rece

Ministerul Energiei a convocat o ședință cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și...

Gimnaziul din Cunicea, mai eficient energetic cu sprijinul CNED

Clădirea gimnaziului din satul Cunicea, raionul Florești, a trecut recent printr-un proces amplu de...