Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Anul viitor în programul „Rabla Electrocasnice” vor fi adăugate și alte echipamente compensate

spot_imgspot_img

Anul viitor în programul „Rabla pentru electrocasnice” vor fi adăugate și alte electrocasnice compensate, iar alegerea acestora va fi mult mai țintită a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Totodată, Ion Muntean a precizat că, la etapa inițială, programul oferă sprijin financiar, pe bază de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau al mașinii de spălat.

Prin intermediul „Rabla pentru electrocasnice”, se oferă sprijin pentru procurarea echipamentelor cu un consum mai eficient de energie, contribuind astfel la utilizarea mai responsabilă și sustenabilă a resurselor energetice, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean.

Pentru anul viitor, am inclus o secțiune suplimentară în cererea pentru compensații pentru sezonul următor, iar gospodăriile casnice vor putea bifa care vor fi prioritare cele 2 echipamente ce necesită a fi înlocuite. Respectiv, anul viitor, când vom lansa sesiuni familiilor date, li se vor propune exact echipamentele de care au nevoie să le înlocuiască. Magazinele sunt obligate să le ridice de la beneficiar și să aibă un spațiu de depozitare. Pentru noi este important ca aceste echipamente să fie reciclate în mod corespunzător”, a declarat Ion Muntean.

Amintim că, în data de 15 noiembrie, a fost lansat programul „Rabla pentru electrocasnice”. Astfel, peste 50 de mii de familii vulnerabile din Republica Moldova vor putea să-și înlocuiască electrocasnicele uzate.

Pentru fiecare tip de aparat electrocasnic voucherul va avea o valoare nominală fixă în lei, care va acoperi 80% din costul produsului, iar în cazul becurilor de tip LED, costul va fi acoperit integral.

De vouchere pot beneficia consumatorii înregistrați anul trecut pe platforma compensatii.gov.md, cărora li s-a atribuit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică. În procesul de selecție se acordă prioritate, de asemenea, familiilor cu cel puțin un copil. Totodată, se va ține cont și de consumul de energie electrică al gospodăriei.

Beneficiarii vor fi notificați despre disponibilitatea voucherelor prin intermediul mesajelor SMS, poștei electronice, la telefon sau în conturile lor personale pe platforma compensatii.gov.md.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE