spot_imgspot_img

Au intrat în vigoare noile amendamente la “Legea Verde”. Vezi care sunt acestea

spot_imgspot_img

Guvernul a aprobat astăzi amendamentele la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, marcând un pas semnificativ în direcția unei industrii energetice mai ecologice și accesibile pentru cetățeni. Aceste amendamente au fost rezultatul unor luni de muncă susținută, desfășurate în colaborare cu experți și colegi din domeniul energiei.

Una dintre schimbările majore aduse de această inițiativă legislativă este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă. Acest pas vine în urma unei creșteri semnificative a interesului pentru instalațiile fotovoltaice în ultimele luni, o investiție care se dovedește a fi una dintre cele mai rentabile în comparație cu alte tehnologii disponibile. În condițiile actuale, se estimează că aceste investiții pot fi recuperate de două ori mai rapid decât înaintea crizei energetice și a conflictului din Ucraina.

De asemenea, s-a observat că mulți consumatori au supra-dimensionat puterea instalată în comparație cu consumul real al locuințelor sau birourilor lor, pe o perioadă de un an. Acest lucru a dus la o subutilizare a resurselor și la lipsirea altor consumatori de posibilitatea de a produce energie verde pentru propriul lor consum. Scopul principal al acestui mecanism de sprijin din partea statului nu este să realizeze profit prin vânzarea surplusului de energie în rețea, ci să acopere propriul consum de energie.

Modificările aduse legii sunt justificate și de consumul neobișnuit al Republicii Moldova, care este preponderent în gospodăriile casnice și are o cotă redusă de industrializare. Această situație creează vârfuri de cerere energetică în timpul dimineții și al serii, ceea ce pune presiune pe rețeaua națională. Astfel, energia eoliană și cea fotovoltaică trebuie să fie echilibrate cu sursele de energie continuă provenite din centrale termoelectrice, hidro sau nucleare.

Cu introducerea facturării nete, se așteaptă ca aceste investiții să poată fi recuperate mai rapid, ceea ce va încuraja și mai mult adoptarea energiei regenerabile. Mai mult decât atât, inițiativa legislativă aprobată de Guvern permite proprietarilor de apartamente din blocurile multietajate să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru propriul consum, chiar și la o altă adresă decât locul lor de rezidență, cu condiția ca ambele adrese să fie în raza aceluiași furnizor de energie.

În ansamblu, acest proiect de lege are ca obiectiv stimularea investițiilor în energia verde și aduce Republica Moldova mai aproape de atingerea țintei naționale pentru anul 2030, care este de a avea cel puțin 30% din energia electrică consumată provenind din surse regenerabile, în comparație cu nivelul actual de 6%. Ca urmare a acestor modificări, se anticipă că Executivul va anunța licitații pentru construirea de parcuri eoliene și fotovoltaice de mare capacitate, cu o putere totală instalată de 105 MW pentru eoliene și 60 MW pentru panouri fotovoltaice, care ar urma să fie funcționale până în 2025.

RECENTE

Guvernul va dezbate modificările privind exproprierile pentru construcția liniei electrice 400 kV Vulcănești–Chișinău

În ședința de guvern din 4 decembrie 2024, la ora 10:00, va fi discutat...

OPCOM introduce noi produse pentru livrarea energiei în vârfurile de consum de seară

OPCOM, operatorul pieței de energie electrică din București, va lansa, începând cu 1 decembrie,...

ANRE a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale la 15,5 lei/m³, în creștere cu 3,4 lei

ANRE a aprobat astăzi, în regim de urgență, noile prețuri reglementate la gazele naturale...

Prima ediție nZEB organizată la UTM: Promovarea clădirilor cu performanță energetică optimizată

Secretarul de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la deschiderea primei ediții...

SIMILARE

ANRE a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale la 15,5 lei/m³, în creștere cu 3,4 lei

ANRE a aprobat astăzi, în regim de urgență, noile prețuri reglementate la gazele naturale...

Provocările Moldovei și Ucrainei în implementarea normelor REMIT: infrastructură, resurse și suport internațional

În perioada 4-5 noiembrie 2024, USAID și Consiliul Național al Reglementatorilor în Energie din...

Program de formare pentru tranzacționarea pe piețele angro de energie electrică și gaze naturale din Europa

Consiliul Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER), împreună cu Energy Traders Europe (fostul EFET),...