Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

CNED lansează consultări publice pentru dezvoltarea auditului energetic în locuințele individuale, în contextul creșterii prețurilor la energie în Moldova

spot_imgspot_img

Centrul Național pentru Energie Durabilă inițiază consultări publice a proiectelor Modelului Raportului de audit energetic pentru casele individuale și a Cerințelor minime necesare a fi luate în considerare la elaborarea auditurilor energetice în cadrul caselor individuale.

Evenimentele din perioada anilor 2021 – 2022 au ridicat semnificativ gradul de vulnerabilitate a Republicii Moldova în domeniul energetic. Începând cu a doua jumătate a anului 2021, prețurile foarte mari de import pentru gazele naturale au reprezentat o provocare pentru țară, generând creșterea tarifelor la energia termică și gazele naturale pentru consumatori, iar prin aceasta – amplificarea fenomenului de sărăcie energetică. Creșterea esențială a tarifelor, pe fundalul unor probleme semnificative de eficiență energetică a părții preponderente a fondului locativ, a determinat creșterea gradului de vulnerabilitate a populației, reducând esențial capacitatea de plată a consumatorilor.

O mare parte din fondul de locuințe al țării este caracterizat de un nivel scăzut al eficienței energetice, cu o rată redusă de înlocuire a vechilor clădiri din fondul locativ național. Conform datelor Ministerului Energiei, peste 70% din blocurile locative au un nivel scăzut de eficiență energetică. Aceasta impune o regândire a politicilor orientate spre sporirea eficienței energetice. 

Considerând cota parte semnificativă a sectorului rezidențial în consumul final de energie și faptul că 68% din gospodării din Republica Moldova sunt case de locuit individuale, este propus elaborarea Modelului Raportului de audit energetic pentru casele individuale și Cerințelor minime necesare a fi luate în considerare la elaborarea auditurilor energetice în cadrul caselor individuale.

În acest sens, solicităm pe toți cei cointeresați să vină cu comentarii asupra proiectelor documentelor menționate supra la adresa de e-mail a IP CNED office@cned.gov.md.

Perioada consultărilor publice: 03.05.2024 – 17.05.2024, iar materialele pot fi consultate și descărcate pe link-ul de mai jos:

– Cerințe minime necesare a fi luate în considerare la elaborarea auditurilor energetice în cadrul caselor individuale

– Modelul Raportului de audit energetic pentru casele individuale

– Datele de intrare pentru auditurile energetice ale cladirilor

Persoana responsabilă: Ivan GADIAC (Șef secție calificare și conformitate a implementării politicilor publice de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă), tel.: 022 499 444 (ext. 3), e-mail: ivan.gadiac@cned.gov.md.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE