Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Comuna Lozova: Succese în Revoluția Energetică

SURSĂAEER
spot_imgspot_img

După o analiză amănunțită a consumului energetic al instituțiilor publice din comuna Lozova, au fost propuse și adoptate măsuri cheie pentru optimizarea folosirii energiei, cu scopul evident de a tăia din cheltuielile legate de energia electrică. Printr-un efort concertat între autoritățile locale și partenerii AEER (Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile) și Green City Lab Moldova, au fost obținute investiții substanțiale din diverse surse.

A fost creat un plan de investiții, cu focus pe aplicarea practică a strategiilor de eficiență energetică și încurajarea adoptării surselor regenerabile de energie. În prezent, mai multe proiecte semnificative sunt în curs de desfășurare, beneficiind de sprijin financiar din mai multe direcții:

  1. Edificiul Primăriei va găzdui un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 10 kW, proiect finanțat de AIPA.
  2. Fântâna arteziană va fi echipată cu un sistem fotovoltaic de 17 kW în cadrul programului DAR 1+3 BRD.
  3. Grădinița Lozova va beneficia de un sistem fotovoltaic de 10 kW prin intermediul mecanismului ESCO, susținut de Fondul Renovabil din AEER.
  4. Stația de pompieri va fi dotată cu un sistem inovator care îmbină panouri fotovoltaice de 6 kW, un generator eolian de aproximativ 2 kW și colectoare solare pentru apă caldă menajeră. Acest proiect este implementat în parteneriat cu SGP/GEF/UNDP și coordonat de AEER.

Obiectivul final al acestor inițiative constă în maximizarea exploatației surselor de energie regenerabilă, cu efecte benefice asupra emisiilor de CO2. Comuna Lozova și-a asumat responsabilitatea de a se alătura Convenției Primarilor pentru Energie Regenerabilă și Climă, demonstrând astfel angajamentul său ferm în lupta împotriva schimbărilor climatice și promovarea utilizării sustenabile a energiei.

Petr Comarov, expert AEER, a subliniat că primul proiect în derulare este instalarea unui sistem fotovoltaic de 10 kW pe clădirea Primăriei, cu estimări de reducere a consumului anual de energie electrică cu până la 12 000 kW, adică economii anuale de aproximativ 36 000 de lei. Acesta reprezintă doar începutul unui set de patru inițiative similare, următorul pas fiind echiparea grădiniței din localitate cu un sistem fotovoltaic.

Pe lângă aceste eforturi, postul de pompieri va beneficia de o soluție inovatoare care combină panourile fotovoltaice cu o putere de 5 kW, un generator eolian de aproximativ 2 kW și colectoare solare pentru apă caldă menajeră.

Aceste inițiative sunt realizabile datorită proiectului “Management Energetic și Utilizarea Inovativă a Surselor de Energie Regenerabilă”, dezvoltat și implementat de AEER în colaborare cu Green City Lab Moldova, și susținut financiar de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE