Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Conferința națională EU4Environment în Moldova: eficiența resurselor pune în mișcare economia circulară pentru întreprinderile mici și mijlocii

spot_imgspot_img

EU4Environment organizează o conferință națională în Moldova pe 1 februarie 2024, 08:30-16:00, ora locală. Evenimentul va avea loc într-un format hibrid, atât în limba engleză, cât și în limba română (cu interpretare simultană). Evenimentul este organizat în cadrul expoziției “Fabricat în Moldova 2024” (“Fabricat în Moldova-2024”).

Locul de desfășurare: Digital Park, Strada Mihai Viteazul Nr. 15, Chișinău, Republica Moldova.

Pentru a participa, vă rugăm să vă înregistrați în prealabil aici.

EU4Environment invită reprezentanții industriei moldovenești, experții și membrii Guvernului să își unească eforturile și să împărtășească experiențele privind potențialul eficienței resurselor pentru a pune în mișcare agenda Economiei Circulare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din Moldova.

Evenimentul va evidenția și va promova reziliența și creșterea ecologică în rândul întreprinderilor moldovenești, prezentând beneficiile producției eficiente din punct de vedere al utilizării resurselor și mai puțin poluante (RECP) în tranziția către o economie verde și circulară. În plus, acesta va oferi o oportunitate de a împărtăși experiențele și lecțiile învățate în ceea ce privește implementarea metodologiei RECP în sectorul industrial și de producție din Moldova, prin evidențierea exemplelor de ecoinovare în sectoarele țintă (vinificație, construcții și producție textilă, în special) și prezentarea mijloacelor de accesare a instrumentelor de sprijin, a finanțării și a serviciilor (atât naționale, cât și din partea Uniunii Europene). În plus, conferința națională promite să fie o platformă de discuții privind potențialele sinergii și colaborări în cadrul altor inițiative naționale și internaționale, precum și pentru a avansa politica națională privind tranziția ecologică a IMM-urilor.

Accentul este pus pe sectorul industrial și manufacturier al Republicii Moldova, în special pe produsele și serviciile “Made in Moldova”. Discuția de lansare va începe cu angajamente la nivel înalt privind provocările și oportunitățile de introducere a economiei verzi și a economiei circulare ca motoare pentru competitivitate și durabilitate. Aceasta include referințe la legislația UE și la Planul de acțiune privind economia circulară, precum și la inițiativele de sprijin ale UE, cum ar fi Programul LIFE al UE. Acesta va include o ceremonie de premiere pentru IMM-urile și experții RECP care au participat la proiectul demonstrativ EU4Environment RECP condus de UNIDO în perioada 2020-2023. Ceremonia va fi urmată de un scurt briefing pentru mass-media și de o pauză de networking pentru a facilita schimbul de experiență între reprezentanții IMM-urilor și jurnaliștii naționali.

Discuțiile suplimentare vor include exemple de eficiență energetică și a resurselor în producție, strategii și instrumente de ecologizare, cum ar fi cadrul parcurilor ecoindustriale, produse ecologice și noi oportunități de export, mijloace de facilitare a sprijinului ecologic și accesul la finanțare pentru o tranziție ecologică.

Evenimentul este organizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), în calitate de partener de implementare a Acțiunii EU4Environment, și susținut în Moldova de către partenerul național de implementare, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Draft Agenda

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE