spot_imgspot_img

Consiliul UE aprobă noile reguli de reformă ale pieței de energie electrică și gaz

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Cu aprobarea noilor reguli de reformă ale pieței de energie electrică și gaz, consumatorii Uniunii Europene (UE) vor beneficia de prețuri mai stabile la energie, o dependență redusă de prețul și aprovizionarea cu combustibili fosili și o mai bună protecție împotriva crizelor viitoare, a anunțat Consiliul UE într-o declarație marți, 21 mai.

În același timp, UE va stimula dezvoltarea hidrogenului și a altor gaze decarbonizate. Aceste reforme vor asigura tranziția europeană către energie curată, în timp ce vor îmbunătăți securitatea aprovizionării și protecția consumatorilor pe drumul către o UE fără carbon și mai verde.

„Prin adoptarea reformei pieței de energie electrică, oferim putere consumatorilor, asigurăm securitatea aprovizionării și deschidem calea pentru o piață energetică mai stabilă, mai previzibilă și mai sustenabilă,” a declarat Tinne Van der Straten, Ministrul Energiei din Belgia, în numele Președinției Consiliului Belgiei.

Opțiuni extinse pentru consumatori

Cu noile reguli de reformă a pieței, consumatorii vor avea mai multe opțiuni: o gamă mai largă de contracte și informații mai clare înainte de semnarea acestora; posibilitatea de a bloca prețuri sigure și pe termen lung; contracte de preț dinamic pentru a profita de variabilitatea prețurilor (folosind electricitatea când este mai ieftină); protecție împotriva lipsei de electricitate (stabilirea furnizorilor de ultimă instanță); protecție împotriva deconectării pentru cei vulnerabili sau săraci energetic; și mai multe oportunități pentru partajarea energiei (chiriașii vor putea împărți surplusul de energie solară de pe acoperiș cu vecinii).

Promovarea acordurilor de achiziție de energie și reducerea birocrației

Regulile actualizate de reformă a pieței de energie electrică promovează adoptarea acordurilor de achiziție de energie (PPA) și reduc birocrația și taxele inutile. Conform planurilor lor de decarbonizare, statele membre ale UE pot investi în surse de energie regenerabilă sub aceste PPA, de exemplu, prin înființarea schemelor de obligații de eficiență energetică (EEO).

Statele membre ale UE pot, de asemenea, utiliza contracte pentru diferență (CfD) în două direcții sau scheme similare pentru schemele lor directe de suport al prețului. Acestea vor sprijini noile investiții în generarea de electricitate și vor asigura că prețurile electricității sunt mai puțin afectate de volatilitatea prețurilor piețelor bazate pe combustibili fosili.

Protecția generatorilor și distribuția veniturilor excedentare

Prin aceste CfD-uri cu o entitate publică, generatorii de energie ar fi protejați cu o remunerație minimă, în timp ce ar trebui să se asigure că operează și participă eficient pe piețele de electricitate și reacționează la circumstanțele pieței. În perioadele cu prețuri ridicate, ar trebui să returneze veniturile excedentare, care pot fi apoi distribuite consumatorilor finali, investite pentru a reduce costurile electricității pentru consumatorii finali sau folosite pentru a dezvolta rețelele de distribuție. CfD-urile în două direcții pot fi aplicate pentru investițiile în noi facilități de generare a energiei din surse eoliene, solare sau geotermale, hidroenergie fără rezervor și energie nucleară.

Reformele pieței gazelor și viitoarea piață a hidrogenului

În ceea ce privește reforma pieței gazelor, pachetul stabilește reguli solide pentru organizarea pieței gazelor naturale și creează un cadru puternic pentru dezvoltarea viitoarei piețe a hidrogenului, inclusiv infrastructura dedicată hidrogenului. Conține reguli specifice pentru transportul, aprovizionarea și stocarea gazului natural și a hidrogenului.

Pachetul solicită, de asemenea, planificarea integrată și transparentă a rețelelor în întreaga UE, sub principiul „eficienței energetice pe primul loc” și cu o abordare orientată spre viitor. Operatorii de rețele de gaz și hidrogen vor pregăti un plan de dezvoltare a rețelei UE pe 10 ani.

Gestionarea crizelor și protecția consumatorilor vulnerabili

Noile reguli de piață oferă, de asemenea, Consiliului puterea de a declara o criză, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, în cazul unor prețuri foarte mari pe piețele de electricitate angro sau dacă există o creștere bruscă a prețurilor la electricitatea cu amănuntul.

În caz de criză electrică declarată, statele membre pot lua o serie de măsuri, inclusiv cele deja existente în cadrul regulilor actuale ale UE, cum ar fi reducerea suplimentară a prețurilor la electricitate pentru consumatorii vulnerabili și defavorizați. Statele membre ar trebui, de asemenea, să prevină orice distorsiune nejustificată a pieței interne de electricitate, inclusiv prin asigurarea unui teren de joc echitabil pentru furnizori în perioada de criză.

Statele membre vor putea, de asemenea, să-și consolideze măsurile de protecție a consumatorilor vulnerabili și săraci energetic, inclusiv interzicerea deconectărilor. Reforma încurajează, de asemenea, schemele de partajare a energiei, pe lângă prevederile deja existente privind comunitățile de energie regenerabilă și comunitățile energetice cetățenești.

RECENTE

Nou regulament privind certificarea energetică a clădirilor aprobat de Guvern – standarde stricte pentru eficiență și transparență

Astăzi, Guvernul a aprobat Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de certificare...

Guvernul aprobă regulamentul privind calificarea evaluatorilor energetici și a inspectorilor de sisteme de încălzire și ventilare

Astăzi, în cadrul ședinței guvernamentale, a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru Regulamentul cu...

Mâine la București începe SOUTH EAST EUROPE GREEN EPC

Pe 12 septembrie 2024, la Hotel Sheraton din București, va avea loc evenimentul SOUTH...

Anunț de Angajare: Green Transition Officer – Part-time (Online)

Development Policy Foundation, o organizație non-profit din Polonia, caută un Green Transition Officer pentru...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE