Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

COP28: BERD și UE anunță o nouă finanțare de 1 miliard de euro pentru combaterea schimbărilor climatice

spot_imgspot_img

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) au anunțat un nou sprijin sub formă de garanții de până la 1 miliard de euro pentru investiții ecologice. Anunțul a avut loc în cadrul “Mesei rotunde la nivel înalt privind cooperarea euro-mediteraneană în domeniul tehnologiilor curate”, un eveniment paralel la COP28.

Noua finanțare va stimula acordarea de împrumuturi pentru proiecte din diverse sectoare economice, cum ar fi infrastructura energetică și municipală, industria, construcțiile și logistica. Finanțarea va fi susținută de garanții din partea Fondului european pentru dezvoltare durabilă Plus (FESD+) al UE.

Finanțarea tehnologiilor climatice va fi susținută de garanții EFSD+ în valoare de 168 de milioane de euro. Această finanțare va contribui la accelerarea adoptării tehnologiilor inovatoare și insuficient utilizate pentru atenuarea schimbărilor climatice, în special a celor care se confruntă cu bariere ridicate în oricare dintre economiile în care BERD își desfășoară activitatea în afara UE.

O sumă suplimentară de 60 de milioane de euro sub formă de garanții FESI+ va fi alocată pentru proiecte de infrastructură durabilă. Garanțiile vor sprijini investițiile ecologice în sectoarele industrial, al construcțiilor și al transporturilor și vor include măsuri de economie circulară și de eficiență energetică în Europa de Est și în Caucaz, în sudul și estul regiunii mediteraneene și în Turcia.

Prim-vicepreședintele BERD, Jürgen Rigterink, a declarat “Sunt încântat să anunț această etapă importantă, care ne va ajuta să ne atingem obiectivele ambițioase în ceea ce privește mobilizarea finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice și sprijinirea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Împreună cu UE, activitatea noastră nu numai că va stimula investițiile ecologice vitale, ci va contribui și la construirea unui viitor mai durabil pentru oamenii din regiunile BERD.”

Directorul general al Comisiei Europene pentru Negocieri de vecinătate și extindere, Gert Jan Koopman, a declarat: “BERD este unul dintre partenerii noștri cheie în eforturile noastre de a crește investițiile în țările din cadrul politicii de vecinătate și de extindere. Cele două garanții pe care UE și BERD intenționează să le încheie vor contribui la reducerea riscului perceput de sectorul privat de a investi în tehnologii ecologice în țările angajate într-o tranziție ecologică dificilă. Aceste acorduri demonstrează angajamentul nostru ferm față de obiectivele Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, discutate în cadrul reuniunii COP28 din această săptămână.”

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE