spot_imgspot_img

Coreea de Sud a prezentat primul prototip de oraș plutitor

spot_imgspot_img

Ca răspuns la amenințarea reprezentată de creșterea nivelului mării și oceanelor, UN-Habitat, Zona Metropolitană Busan și compania blue tech OCEANIX au dezvăluit un proiect revoluționar: primul prototip de oraș plutitor sustenabil din lume.

Creșterea nivelului mării este o amenințare majoră pentru insulele mici și coastele joase, conform unui raport recent al IPCC. Orașul plutitor OCEANIX Busan propune soluții tehnologice de ultimă oră pentru orașele situate pe coastă, care se confruntă cu o severă lipsă de teren, accentuată de amenințările climatice. Scopul său este de a deveni “o infrastructură rezistentă la inundații care se ridică odată cu marea”, oferind propria hrană, energie și apă.

Cu șase sisteme integrate, incluzând zero deșeuri și sisteme circulare, sisteme de apă cu circuit închis, alimente, energie net zero, mobilitate inovatoare și regenerarea habitatului de coastă, Orașul Plutitor își propune să genereze 100% din energia necesară local prin panouri fotovoltaice plutitoare și pe acoperiș.

Fiecare cartier al orașului va trata apa și va implementa sisteme de reducere și reciclare a resurselor, inclusiv o agricultură urbană inovatoare.

OCEANIX Busan, primul prototip al unei comunități plutitoare rezistente și durabile, se întinde pe 6,3 hectare și poate găzdui o comunitate de 12.000 de persoane. Proiectul are potențialul de a se extinde la peste 20 de platforme plutitoare, însoțite de avanposturi cu panouri fotovoltaice și sere, pentru a răspunde nevoilor orașelor de coastă.

Proiectantul orașului este OCEANIX, o companie americană de blue tech specializată în proiectarea și construcția de orașe plutitoare, cu implicarea arhitecților de renume de la BIG-Bjarke Ingels Group și SAMOO (Grupul Samsung).

Primarul metropolitan Busan, Park Heong-joon, a subliniat angajamentul orașului său față de un viitor durabil și a salutat această inițiativă îndrăzneață, în contextul creșterii nivelului mării și a impactului devastator asupra orașelor de coastă.

Directorul executiv al UN-Habitat, doamna Maimunah Mohd Sharif, a subliniat importanța inovației și a incluziunii, pentru a aborda provocările globale și a asigura dezvoltarea urbană durabilă.

Proiectul OCEANIX Busan reprezintă o încercare ambițioasă de a răspunde provocărilor climatice și de a oferi orașelor costiere un viitor sustenabil și sigur.

RECENTE

BERD și BEI împrumută Moldova cu 287 milioane de euro pentru modernizarea sistemului termic din Chișinău

Pe 15 ianuarie 2025, Guvernul Republicii Moldova urmează să aprobe proiectul de hotărâre privind...

Energocom achiziționează 137 GWh de energie electrică în primele 10 zile ale anului 2025

SA Energocom a început anul 2025 cu achiziții destul de mari de energie electrică,...

Două companii au afișat noile tarife pentru încărcarea mașinilor electrice în Moldova

Două companii importante din Moldova, eCharge Moldova și EV Point Moldova, au anunțat noile...

ACER lansează simulatorul pentru corelarea prețurilor în tranzacțiile forward de energie electrică

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a lansat recent simulatorul...

SIMILARE

Ministerul Energiei pregătește planul național pentru clădiri cu eficiență energetică maximă

Ministerul Energiei a lansat procesul de elaborare a proiectului de hotărâre a Guvernului privind...

Finanțare pentru localitățile rurale din Moldova pentru implementarea proiectelor Smart Village

Localitățile rurale din Moldova au acum șansa de a obține finanțare pentru implementarea conceptului...

Românii UrbanScope, ARSC și Biz Matters vor dezvolta studiului de e-ticketing pentru Primăria Municipiului Chișinău

Urban Scope în colaborare cu Asociația Română pentru Smart City și Biz Matters anunță...