Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Vilnius a fost desemnată Capitală verde europeană 2025

spot_img

Vilnius, capitala Lituaniei, a luat angajamentul de a deveni un oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2030, adoptând măsuri esențiale pentru reducerea emisiilor. Printre acestea se numără creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă și modernizarea sistemelor de încălzire. Această inițiativă ambițioasă a fost premiată de Comisia Europeană, care a acordat orașului titlul de Capitală Verde Europeană pentru anul 2025 în cadrul Premiilor “Orașe Europene Verzi 2025”.

Juriul care a acordat premiul a apreciat strategia concretă și pragmatică a orașului Vilnius, care își are ca motto “cel mai verde oraș în devenire”. Cu o viziune clară și acțiuni bine definite, Vilnius a reușit să reducă emisiile de carbon prin implementarea unei serii de măsuri, inclusiv extinderea utilizării surselor de energie regenerabilă și modernizarea infrastructurii de încălzire, toate având ca scop atingerea neutralității climatice până în 2030.

Orașul și-a orientat eforturile către bunăstarea locuitorilor săi, conectând inițiativele de sustenabilitate la aspecte precum calitatea aerului, puritatea apei, conservarea biodiversității și crearea de spații verzi. În plus, Vilnius a adoptat o abordare inovatoare în ceea ce privește implicarea cetățenilor prin intermediul tehnologiei, utilizând o aplicație specializată care le permite locuitorilor să se implice în gestionarea și planificarea orașului în toate domeniile relevante.

Pe lângă Vilnius, și alte orașe europene au fost recunoscute pentru angajamentul lor în direcția sustenabilității. Viladecans, în Spania, și Treviso, în Italia, au primit premiul European Green Leaf 2025 pentru orașe mai mici. Juriul a evidențiat abordarea pozitivă și plină de entuziasm a lui Viladecans în ceea ce privește inspirarea schimbării de comportament. De asemenea, s-a remarcat faptul că locuitorii și părțile interesate au fost implicați activ în procesele de decizie, iar orașul a realizat progrese semnificative în promovarea energiei regenerabile și a eficienței energetice.

Premiile acordate acestor orașe vin ca recunoaștere a angajamentului lor ferm în lupta împotriva schimbărilor climatice și în direcția unui viitor mai sustenabil.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE