Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Coreea de Sud a prezentat primul prototip de oraș plutitor

spot_imgspot_img

Ca răspuns la amenințarea reprezentată de creșterea nivelului mării și oceanelor, UN-Habitat, Zona Metropolitană Busan și compania blue tech OCEANIX au dezvăluit un proiect revoluționar: primul prototip de oraș plutitor sustenabil din lume.

Creșterea nivelului mării este o amenințare majoră pentru insulele mici și coastele joase, conform unui raport recent al IPCC. Orașul plutitor OCEANIX Busan propune soluții tehnologice de ultimă oră pentru orașele situate pe coastă, care se confruntă cu o severă lipsă de teren, accentuată de amenințările climatice. Scopul său este de a deveni “o infrastructură rezistentă la inundații care se ridică odată cu marea”, oferind propria hrană, energie și apă.

Cu șase sisteme integrate, incluzând zero deșeuri și sisteme circulare, sisteme de apă cu circuit închis, alimente, energie net zero, mobilitate inovatoare și regenerarea habitatului de coastă, Orașul Plutitor își propune să genereze 100% din energia necesară local prin panouri fotovoltaice plutitoare și pe acoperiș.

Fiecare cartier al orașului va trata apa și va implementa sisteme de reducere și reciclare a resurselor, inclusiv o agricultură urbană inovatoare.

OCEANIX Busan, primul prototip al unei comunități plutitoare rezistente și durabile, se întinde pe 6,3 hectare și poate găzdui o comunitate de 12.000 de persoane. Proiectul are potențialul de a se extinde la peste 20 de platforme plutitoare, însoțite de avanposturi cu panouri fotovoltaice și sere, pentru a răspunde nevoilor orașelor de coastă.

Proiectantul orașului este OCEANIX, o companie americană de blue tech specializată în proiectarea și construcția de orașe plutitoare, cu implicarea arhitecților de renume de la BIG-Bjarke Ingels Group și SAMOO (Grupul Samsung).

Primarul metropolitan Busan, Park Heong-joon, a subliniat angajamentul orașului său față de un viitor durabil și a salutat această inițiativă îndrăzneață, în contextul creșterii nivelului mării și a impactului devastator asupra orașelor de coastă.

Directorul executiv al UN-Habitat, doamna Maimunah Mohd Sharif, a subliniat importanța inovației și a incluziunii, pentru a aborda provocările globale și a asigura dezvoltarea urbană durabilă.

Proiectul OCEANIX Busan reprezintă o încercare ambițioasă de a răspunde provocărilor climatice și de a oferi orașelor costiere un viitor sustenabil și sigur.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE