Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Cum va funcționa mecanismul de facturare netă

spot_img

Proprietarii de panouri fotovoltaice livrează mai multă energie în rețea vara, când e mai mult soare, apoi consumă cantitatea necesară iarna, când se generează mai puțin. Astfel, ei folosesc rețeaua în calitate de acumulator, însă costurile de rețea, pentru funcționarea și întreținerea așa-numitului acumulator, le plătesc toți ceilalți consumatori.

Mecanismul e numit contorizare netă și a fost aplicat pentru a încuraja generarea proprie, dar nu ca business, ci doar pentru a-și acoperi consumul. Acum, toate țările Uniunii Europene trec la facturarea netă.

Acest nou mecanism va permite acoperirea costurilor de transport, distribuție, furnizare și echilibrare a rețelei. Astfel, mai multe gospodării vor putea beneficia de energie regenerabilă proprie.

Modificările sunt prevăzute în noua lege a surselor de energie regenerabilă, elaborată cu sprijinul Comunității Energetice Europene și care transpune legislația Uniunii Europene în Republica Moldova.

După 1 ianuarie 2024, gospodăriile casnice și companiile care vor instala panouri
fotovoltaice pentru consum propriu vor funcționa după noua formulă. Iar cei care au instalat panouri până la 31 decembrie 2023 vor beneficia de contorizare netă până la sfârșitul anului 2027.

UE și PNUD susțin Republica Moldova să depășească criza energetică și, pe termen lung, să asigure securitatea energetică a țării și accesul populației la energie sustenabilă și accesibilă.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE