Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Directorul ANRE, Eugen Carpov la Conferința anuală a Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic

spot_img

În perioada 9-10 octombrie 2023, Eugen Carpov, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a participat la cea de-a 20-a Conferință anuală a Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic (ERRA), care a avut loc în Budapesta, Ungaria.

În cadrul acestui eveniment, au fost discutate subiecte precum noile tendințe în piețele energetice, situația actuală a sistemului energetic internațional, impactul crizei asupra piețelor internaționale, stocarea pe termen lung a gazelor naturale, strategii de reducere a prețurilor la energie, analiza cost-beneficiu în procesul de aprobare a investițiilor și provocările legate de cuplarea piețelor energetice.

Participanții au subliniat că țările pe care le reprezintă se confruntă cu provocări similare, ceea ce necesită ajustarea politicilor și reglementărilor din sectorul energetic. Propunerile au vizat măsuri menite să reducă impactul asupra consumatorilor și economiilor în procesul de aprovizionare cu energie. Cu toate că obiectivele principale ale politicii energetice rămân neschimbate, respectiv satisfacerea cererii de diferite tipuri de energie, s-a pus un accent crescut pe consolidarea suveranității energetice și promovarea surselor alternative de energie pentru a reduce dependența de sursele de import.

Pe parcursul conferinței, Eugen Carpov a avut discuții cu delegațiile autorităților de reglementare în domeniul energetic din Lituania, Polonia, Azerbaidjan, România și cu NARUC – Asociația Națională a Comisarilor de Reglementare a Utilităților din SUA. Aceste discuții au abordat aspecte legate de consolidarea cooperării bilaterale și regionale pe subiecte de interes prioritar, precum și acțiunile planificate pentru viitorul apropiat.

În plus, în cadrul aceleiași conferințe, Autoritatea de Reglementare pentru Energie, Deșeuri și Apă din Grecia a devenit membru cu drepturi depline al asociației ERRA. ANRE a fost membru fondator al Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic încă din anul 2000, iar scopul ERRA este de a facilita schimbul de informații și experiență în domeniul reglementării energetice între membrii săi.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE