Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Directorul ANRE, Eugen Carpov la Conferința anuală a Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic

spot_imgspot_img

În perioada 9-10 octombrie 2023, Eugen Carpov, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a participat la cea de-a 20-a Conferință anuală a Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic (ERRA), care a avut loc în Budapesta, Ungaria.

În cadrul acestui eveniment, au fost discutate subiecte precum noile tendințe în piețele energetice, situația actuală a sistemului energetic internațional, impactul crizei asupra piețelor internaționale, stocarea pe termen lung a gazelor naturale, strategii de reducere a prețurilor la energie, analiza cost-beneficiu în procesul de aprobare a investițiilor și provocările legate de cuplarea piețelor energetice.

Participanții au subliniat că țările pe care le reprezintă se confruntă cu provocări similare, ceea ce necesită ajustarea politicilor și reglementărilor din sectorul energetic. Propunerile au vizat măsuri menite să reducă impactul asupra consumatorilor și economiilor în procesul de aprovizionare cu energie. Cu toate că obiectivele principale ale politicii energetice rămân neschimbate, respectiv satisfacerea cererii de diferite tipuri de energie, s-a pus un accent crescut pe consolidarea suveranității energetice și promovarea surselor alternative de energie pentru a reduce dependența de sursele de import.

Pe parcursul conferinței, Eugen Carpov a avut discuții cu delegațiile autorităților de reglementare în domeniul energetic din Lituania, Polonia, Azerbaidjan, România și cu NARUC – Asociația Națională a Comisarilor de Reglementare a Utilităților din SUA. Aceste discuții au abordat aspecte legate de consolidarea cooperării bilaterale și regionale pe subiecte de interes prioritar, precum și acțiunile planificate pentru viitorul apropiat.

În plus, în cadrul aceleiași conferințe, Autoritatea de Reglementare pentru Energie, Deșeuri și Apă din Grecia a devenit membru cu drepturi depline al asociației ERRA. ANRE a fost membru fondator al Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic încă din anul 2000, iar scopul ERRA este de a facilita schimbul de informații și experiență în domeniul reglementării energetice între membrii săi.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE